Mamma

Molly Rustas eksem förvärrades under graviditeten – så många drabbas

För många kvinnor leder graviditet till ökade besvär med atopiskt eksem. En av de som drabbats är influencern Molly Rustas: “Jag har inte velat gå ut”, berättar hon i Gravid vecka för vecka.

Foto: Instagram @mollyrustas

Det var i somras som Molly Rustas, 29, berättade för sina drygt 230 tusen Instagram-följare att hon och fästmannen Ross Andrew Paquette, 40, hade gått skilda vägar:

“Jag och min fästman har separerat. Livet blir inte alltid som man tänker sig – det är dags att läka”, skrev hon på plattformen i augusti 2023.

Kort efter att uppbrottet offentliggjorts kom influencern med ännu ett avslöjande: hon och Paquette väntade sitt andra barn tillsammans.

“Har inte velat gå ut”

I sann influencer-andra har Rustas dokumenterat sin graviditet på sin YouTube-kanal. Där har hon bland annat delat med sig av ett av de hälsobesvär som graviditeten tycks ha försvårat: hennes eksem.

Under familjens julfirande i Dalarna passade Rustas på att visa sina YouTube-prenumeranter hur hudproblemen hade förvärrats under graviditeten.

“Mina eksem är… ja, ni ser ju. Inte bra”, sa hon och visade upp de röda fläckar som eksemet gett upphov till i ansiktet.

Foto: YouTube

Rustas berättade att hon skulle prova på ledljusbehandling efter att hennes hudterapeut tipsat om detta – men i en nyare video berättar hon att hudproblemen inte har gett med sig:

“Jag har inte velat gå ut eftersom det typ har blivit värre med mina eksem”, säger hon i helgens Vecka för Vecka-video på YouTube.

Foto: YouTube

Vanligt att eksem förvärras under graviditet

Rustas är långtifrån ensam om att uppleva ökade besvär med eksem i samband med graviditet.

Enligt Atopikerna – en nationell förening för personer med atopiskt eksem och dess närstående – erfar ungefär hälften av kvinnor en försämring av atopiskt eksem under graviditet. Det är inte alltid så att problemen förvärras: ungefär 20 % av kvinnor upplever istället en förbättring, medan övriga patienter inte upplever någon förändring. 

Om du har atopiskt eksem och planerar att bli gravid bör du informera din läkare om detta i god tid, för att få reda på vilka mediciner du ska undvika och var du ska vända dig om problemen blir värre. Genom att optimera behandlingen före graviditeten minskar du risken för stress och minskad livskvalitet (notera dock att det inte finns något som talar för att eksemen i sig kan påverka fostret negativt). 

Vid graviditet ska du informera din barnmorska om att du har atopiskt eksem. Det finns säkra alternativ som kan lindra besvären under graviditet, som kortisonkrämer i måttlig mängd och ljusbehandling. Tänk på att behandling ska ske i samråd med din läkare!

Du kan läsa mer om att vara gravid och ha atopiskt eksem på Atopikernas hemsida.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!