Mamma

“Mormorseffekten” – därför gynnas både du och ditt barnbarn av att umgås

Visste du att umgänge med barnbarn kan innebära stora fördelar för både dig och småttingarna? Vi listar fyra goda anledningar till att umgås över generationsgränserna!

Foto: Shutterstock

På 60-talet myntades “mormorseffekten”, en hypotes som går ut på att kvinnor lever långt efter klimakteriet eftersom de fyller en viktig funktion för yngre generationer – det finns nämligen forskning som pekar på att kvinnor är mer benägna att skaffa flera barn om det finns en stöttande mormor eller farmor med i bilden.

Nedan hittar du fyra goda anledningar till att både du och barnbarnen gynnas av att ha en nära relation!

1. Det gynnar barnets utveckling

Enligt en studio utförd vid Oxfords universitet i Storbritannien, där över 1 500 barn deltog, kan mor- och farföräldrars engagemang spela en viktig roll i ett barns utveckling. Resultaten visade nämligen att barn med starka band till far- och morföräldrar har färre känslomässiga problem – samt att de är bättre på att interagera med jämnåriga.

2. Det gör barnen mer motståndskraftiga

Studier visar att barn som har en stark relation till sina mor- och farföräldrar är mindre benägna att uppleva symtom förknippade med depression och ångest. Mor- och farföräldrar tros kunna hjälpa sina barnbarn med att utveckla en känsla av tillhörighet, vilket gör det lättare att hantera stress och motgångar.

3. Det är bra för din hälsa

För dig som mor- eller farförälder kan umgänge med barnbarn ge hälsan en riktig boost:

“Några av de fysiska fördelarna med att spendera tid med barnbarn innefattar att man blir mer aktiv”, säger Kenneth Koncilja, lärare vid Cleveland Clinic i ett pressmeddelande. “Äldre vuxna som spenderar tid med yngre barn, i synnerhet med att ta hand om barnen eller sitta barnvakt, tenderar att vara mer aktiva, gå fler steg per dag, och få mer motion.”

Enligt Koncilja kan ovanstående ha positiva effekter för blodsocker, blodtryck och stresshormoner.

4. …och gör dig gladare

Det är dock inte endast den fysiska hälsan som påverkas positivt.

Koncilja säger att äldre vuxna som spenderar tid med barnbarn tenderar att ha högre nivåer av “må bra”-hormonerna dopamin och oxytocin.

Ur en social aspekt kan umgänget med barnbarn ge en känsla av mening och tillhörighet – en viktig poäng då många äldre lider av ensamhet.

Källor: NPR, Upworthy, Cleveland Clinic, Motherhood Center

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!