Mamma

Musik gör barn smartare, visar studie

Vill du att ditt barn ska uppnå sin fulla potential? Då ska du låta det spela ett instrument, det visar en studie genomförd vid Zürichs universitet.

Foto: Shutterstock

Musikutövande utvecklar barns hjärnor på ett exceptionellt vis, åtminstone om man får tro resultatet av en studie utförd vid Zürichs universitet 2021.

Musikers hjärnor strukturellt annorlunda

I studien skannades hjärnor hos både musiker och icke-musiker för att upptäcka eventuella övergripande skillnader. Forskarna lade då märke till att musikernas hjärnor var strukturellt och funktionellt mer sammankopplade än icke-musikers, något som i synnerhet gällde de områden av hjärnan som svarar för tal och ljud.

Musikerna uppvisade “starkare kopplingar från hörselbarken till andra hjärnområden i frontala, parietala och temporala cortex som är kända för att vara involverade i kontrollen av högre kognitiva funktioner som minne, arbetsminne och exekutiva funktioner”, detta enligt en sammanfattning av studien publicerad i Inverse.

När ska man då börja spela ett instrument för att få ovanstående effekt? Ju tidigare desto bättre, menar Lutz Jäncke som är en av studiens författare:

“Ju tidigare musikerna hade börjat med musik, desto starkare var dessa kopplingar”, säger han till Inverse.

Ännu en god nyhet? De fördelar som det innebär för hjärnan att spela ett instrument kvarstår även efter att man slutat – så även om ditt barn inte blir någon Mozart kan det dra nytta av musikutövandet för resten av livet!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!