Mamma

“Ozempic-bebisar” allt vanligare – men experter varnar

Kan Ozempic öka fertiliteten? Det hävdar användare på sociala medier, där begreppet “Ozempic babies” har myntats på senare tid. Nu går experter ut och varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser att bli gravid samtidigt som man använder sig av läkemedlet.

Foto: Unsplash

Ozempic är diabetesläkemedlet som under senare år har blivit alltmer populärt som ett verktyg för viktnedgång – detta trots att medicinen kommer med ett flertal potentiella bieffekter. Nu har personer som använder sig av läkemedlet dock upptäckt en annan inverkan: på Facebook, Reddit och TikTok hävdar användare att det finns ett samband mellan Ozempic och deras graviditeter.

Blev gravid trots p-piller

På sociala medier vittnar mängder av användare om att de har blivit oväntat gravida med “Ozempic babies”. En av dem är TikTok-användaren @dkalsolive, som i ett uppmärksammat inlägg säger att mediciner som Ozempic “minskar effekten av preventivmedel” samtidigt som de “ökar fertiliteten”.

I klippets kommentarsfält berättar flera personer att de har varit med om samma sak:

“Samma här”, skriver en användare. “Efter fyra års infertilitet.”

“Jag gick på p-piller och blev gravid när jag använde Ozempic. Bebisen kommer i juni”, skriver en annan person.

En tredje kommenterar: “Jag med! Jag fick min bebis för bara två veckor sen. Vid 41 års ålder!!!”

@dkalsolive #pregnancytiktok #pregnanttiktok #mom #momlifebelike #womenstrong #datinginyour30s #babytok #glp1 ♬ original sound – Dkalsolive✌️

Läkaren: “Kan få farliga konsekvenser”

Enligt USA Today finns det mycket riktigt ett samband mellan Ozempic och graviditet, något som beror på två saker: för det första kan viktminskning reglera hormonella obalanser orsakade av övervikt och störningar i ämnesomsättning, vilket i sin tur ökar fertiliteten. För de andra kan vissa läkemedel minska effekten av p-piller, vilket ökar sannolikheten att bli med barn.

De experter som USA Today har talat med påpekar dock att kvinnor absolut inte bör använda sig av läkemedel som Ozempic för att försöka bli gravida – studier utförda på djur visar nämligen att den här typen av läkemedel kan leda till missfall och missbildningar hos fostret. Därför rekommenderar läkemedelstillverkarna att man upphör med medicinerna minst två månader innan planerad graviditet.

“Det är sant att ur ett vetenskapligt perspektiv kan de här läkemedlen göra det enklare att bli gravid”, säger Allison Rodgers, förlossningsläkare och gynekolog, till tidningen. “Men man måste vara försiktig för det kan få farliga konsekvenser om de tas medan man är gravid, eftersom drogerna kan dröja kvar i ditt system.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!