Mamma

Rapport från sandlådan: “När morsan fyndar hårvård i skafferiet”

Hur får man tillbaka sitt vanliga hår efter ett år av amning? Metro Modes krönikör, Sofie Lundgren, berättar om hur hon testade några alternativa metoder för att återfå hårets forna glans. Sofie Lundgren skriver om att vara mamma, om utmaningar och kaos men också om att få möta världen på nytt, genom ett barns ögon.

Illustration av Anna Nilsson

Jag bombarderas av reklam om hår. Reklam för produkter som ska göra underverk och ge ett svall som böljar ner över halva ryggen. Det används ord som glansigt, livfullt och tjockt. Motsatsen till det som sitter på mitt huvud alltså. Dessa adjektiv stämmer dock väl överens med mina senaste sökningar på google. 

Det finns bara ett problem – allt är så dyrt! Efter ett gäng lägstapenningdagar från försäkringskassan känns det inte helt försvarbart att lägga en fjärdedel av familjens matbudget på hårprodukter till mamma. Men efter några snabba googlesökningar har jag hittat lösningen. Jag har tydligen redan allt jag behöver för att väcka liv i håret igen – i mitt eget skafferi!

Jag börjar med något som ska gå på djupet, riktigt spränga in fukt i vartenda hårstrå. Mirakelprodukten jag talar om är: kokosolja. Jag gräver upp lite av den hårda massan med en sked ur burken och stryker sedan på den över hela håret, rot till topp. Jag hittar någon härlig och avslappnande spamusik på spotify men hindrar mig i sista sekund från att sjunka ner i soffan. Fettfläckar kan ju vara riktigt mariga att bli av med.  

“Men vad gör du?” frågar Max pappa när han kommer hem sent från jobbet. Jag förklarar att jag ägnar mig åt så kallad self-care. Jag tar alltså en aktiv roll i skyddandet av min egen hälsa. Han går in och pussar på Max som redan har somnat och jag följer efter och rabblar alla hälsofördelar med kokosolja. Man slipper alla kemikalier! Och framförallt så är det ju billigt? Han stannar upp framför mig och frågar vad jag har i ansiktet. Jag förklarar att det är avokado. Den där vi hade i frysen. Den har jag tinat, mosat och blandat med en tesked honung. “Honung?” säger han skeptiskt. “Antioxidanter”, svarar jag. 

Max vaknar till inne i sovrummet och jag skyndar in för att ge honom nappen. Han tittar sömndrucket på mig innan han plötsligt bryter ut i ett vrål. Jag klappar och hyssjar men gråten bara tilltar. Kanske inte så konstigt, inser jag. Hans mamma har ju förvandlats till ett träsktroll. Pappan får ta över och jag går istället in i badrummet och tvättar av ansiktet. När jag väl ska skölja ur håret stöter jag på problem. Kokosoljan går inte ur! Jag tvättar och tvättar, skrubbar hårbotten röd i frustration men efter varje tvätt hänger håret lika fett och tungt över axlarna. Visst är det återfuktat… men. 

Efter en vecka har jag kämpat varje dag. Tvättat håret så många gånger att det om möjligt är ännu tunnare och slitnare än innan. I panik vänder jag mig till google igen. Till min glädje upptäcker jag att jag inte behöver köpa några dyra produkter den här gången heller. Det finns andra sätt att rengöra håret om inte schampo fungerar. En produkt som också redan finns i skafferiet. Min räddning stavas: äppelcidervinäger!

Läs mer:

Rapport från sandlådan: Inskolningen som aldrig tog slut.

Rapport från sandlådan: “Psykbryt på vårdcentralen.”

 

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected].

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!