Mamma

Rebecca väntade barn – då blev hon gravid igen

Visste du att du kan bli gravid medan du väntar barn? Brittiska Rebecca Roberts är en av de som varit med om just detta.

Foto: Instagram @roberts.supertwins

Rebecca Roberts var gravid i tolfte veckan när hon fick beskedet att hon väntade tvillingar – men i själva verket var sanningen mer komplicerad än så.

Blev gravid medan hon var havande

Det visade sig att det ena fostret var betydligt mindre än det andra – faktum är att det utvecklingsmässigt ständigt låg tre veckor efter sitt syskon. Efter att olika tester uteslutit alla andra förklaringar fick Roberts beskedet att barnen i själva verket hade blivit till vid olika tillfällen: dottern, Rosalie, hade blivit till när Rebecca redan varit gravid med sin son, Noah.

Det ovanliga tillståndet leder inte alltid till komplikationer, men i Rebeccas fall fick både hennes son och dotter tillbringa tid på en neonatalavdelning efter förlossningen. Noah, som vägde lite över två kilo vid födseln, fick komma hem efter drygt tre veckor. Rosalie, som vid födseln vägde drygt ett kilo, tillbringade 95 dagar på avdelningen.

Idag mår både Rosalie och Noah bra och Rebecca har startat ett Instagram-konto för personer som vill ta del av deras vardag: @roberts.supertwins.

Professorn: “Sällsynt”

Att bli gravid medan man redan bär på ett foster är väldigt ovanligt.

Enligt Steg för hälsa är det som händer att ägglossning sker igen under graviditeten, en process som vanligtvis är blockerad när man är havande. Detta ägg blir sedan befruktat, något som också är osannolikt eftersom livmoderhalsslemmet under en graviditet är förtjockat av progesteron – en mekanism som finns till för att sperma inte ska kunna passera genom den och nå ägget.

Asma Khalil, läkare och professor i obstetrik, berättar för HuffPost att fenomenet sannolikt endast inträffar ett par gånger per år i Storbritannien:

“Det är så sällsynt att det är omöjligt att säga hur många gånger det inträffar, men vi skulle uppskatta att det sker omkring en till två gånger om året.”

Foto: Instagram @roberts.supertwins

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!