Mamma

Så pratar du med ditt barn om kriget i Ukraina

Den nya krigssituationen i Europa är en källa till oro för många, inte minst barn. Så här pratar du om världsläget med ditt barn.

Rysslands invasion av Ukraina har inte lämnat någon oberörd. Som vuxen kan man räkna med att barn känner till händelser som dessa genom att ha lyssnat på nyheter, pratat med kompisar eller varit ute i sociala medier.

“Gör tillvaron så trygg och begriplig som möjligt”

Om ett barn i din närhet är oroligt över kriget kan du på olika sätt hjälpa till att trygga barnet. Marie Angell, sakkunnig socionom på BRIS, berättar hur du hanterar de svåra samtalen med ditt barn:

“En viktig sak när du möter barn i deras oro är att ge information och att kunna svara på deras frågor. Så att du kan göra tillvaron så trygg och begriplig som möjlig för barnet, det är ledstjärnan för hur och om vad du ska prata”, säger säger Angsell, och fortsätter:

“Informationen som du ger måste vara sådan som kan hjälpa barnet och som barnet kan förstå. Du behöver alltså vara påläst och kunna göra informationen begriplig för barnet. Ett sätt att göra det är att ta del av information tillsammans, som när föräldrar eller lärare tittar på Lilla aktuellt tillsammans och diskuterar tillsammans efteråt.”

BRIS råder vuxna att understryka att det inte är krig i Sverige, och att myndigheter och experter inte tror att det kommer att bli det heller. En annan sak som kan vara bra är att inte fokusera på krisen utan att försöka göra saker som du vet att barnet brukar må bra av – detta kan vara att ta en paus från sociala medier, lyssna på musik eller fysisk aktivitet.

Så pratar du om världsläget med ditt barn:

  • Var påläst så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Titta tillsammans. Om ni läser en artikel eller kollar på tv tillsammans finns du där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
  • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
  • Ta oron på allvar. Barn kan göra kopplingar som skapar riktig oro. Utgå inte från att barn är oroliga eller oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör. Ta därför signaler på oro på allvar.
  • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något. Då finns ju du där med svar.
  • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra att ha. Utifrån barnets nivå.
  • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna barn och även vuxna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige. Det är därför vi i Sverige har militärer, inte för att starta krig.
  • Skicka med hopp. Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att situationen ska bli bättre.

Information till barn om det som händer nu

På krisinformation.se finns barnanpassad information om läget just nu och svar på flera av de frågor som barn kan ha.

Bris erbjuder olika typer av stöd

Bris har öppet dygnet för barn upp till 18 år som vill prata med en kurator via chatt, telefon och mejl. Chatten finns på bris.se och telefonnumret är: 116 111. Att kontakta Bris är gratis, alla är anonyma och samtalen syns inte på telefonräkningen.

Vuxna med oro för barn är välkomna att ringa Bris vuxentelefon om barn 0771- 50 50 50 på vardagar kl. 9-12.

Det finns även Brismottagningar i Umeå, Linköping, Stockholm, Malmö och Göteborg för barn som har behov av att träffa en kurator. Läs mer här

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!