Mamma

Så undviker ni att bråka om skärmtid i sommar

Känner du att din eller barnens skärmtid ökar under sommaren? Då är du inte ensam. Över hälften av alla svenskar upplever att familjens skärmtid ökar under semestern. Det visar en ny undersökning. Nedan kan du ta del av några tips kring hur ni minimerar riskerna för konflikt när det gäller skärmtid.

Foto: Shutterstock

För många innebär sommaren efterlängtad semester och mer tid att umgås med sina nära och kära. Samtidigt kan det ge utrymme för fler konflikter och ett vanligt irritationsmoment i många familjer är de digitala skärmarna. Drygt 7 av 10 har blivit irriterade på att någon i deras familj använt skärmen vid tillfällen när de inte tycker att skärmen ska användas och i nästan var tredje familj är skärmtiden den största källan till familjekonflikter under sommarlovet.

Samtidigt finns det även positiva aspekter med skärmarna, men nyckeln är oftast att hitta riktlinjer för användning och ett sätt att begränsa skärmtiden. Tele2 har tagit fram Skärmutmaningen som kan göras tillsammans i familjen. Här kan du läsa mer om den.

3 tips för en hållbar skärmtid för hela familjen

  • Använd skärmarna på ett medvetet sätt

Skärmen kan vara ett jättebra hjälpmedel för att umgås mer med varandra och hitta på saker tillsammans under semestern. Försök undvika att fastna för länge i det klassiska “slöscrollande” och använd i stället skärmarna på ett roligt sätt tillsammans. Exempelvis genom att spela ett digitalt spel, göra en TikTok-video tillsammans eller göra research till ett gemensamt sommarprojekt.   

  • Sätt upp tider för slösurfande och försök lägga bort skärmen helt ett tag 

Självklart är det helt okej att vila upp sig i hängmattan och slösurfa en stund under semestern. Det svåra brukar vara att inte fastna i scrollandet längre än vad man egentligen vill. Sätt därför upp en bestämd tid i förväg. Försök också att lägga bort skärmarna helt då och då för att vara helt närvarande i stunden. Om det känns jobbigt kan ni börja med korta stunder för att få in vanan och hitta en balans som känns lagom för just er.  

  • Hitta ett lustfyllt sätt att komma överens om gemensamma riktlinjer för hur och när ni använder era skärmar

I många familjer är ett av de största irritationsmomenten när någon i deras närhet använder skärmen vid ett tillfälle man själv inte tycker den ska användas. Försök därför hitta ett bra sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem. Exempelvis genom Tele2s skärmutmaning. 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!