Mamma

Stor guide: Allt du behöver veta för att planera den ultimata babyshowern

Många månaders väntan går mot sitt slut, men innan dina vänner får sitt efterlängtade barn är det trevligt att bjuda in till en babyshower. I den här guiden hittar du allt du behöver veta för planeringen av den härliga bebisfesten. 

Foto: Instagram @orangedolly / unsplash

Vad är en babyshower?
Ursprungstanken med babyshowers var att den blivande mamman skulle få ta del av andra mammors erfarenheter och råd kring att få barn. Hon skulle också ”duschas” med presenter till den kommande bebisen (därav “shower”). Idag kan en babyshower se ut på många olika sätt men det viktigaste är att det blir en trevlig stund för mamman, och eventuellt hennes partner, tillsammans med vänner och andra nära. I länder som USA har det länge varit populärt att anordna babyshowers och trenden växer allt mer även här i Sverige.

Även för pappor?
Om det finns två föräldrar kan du såklart göra babyshowern mer modern och överraska eller bjuda in båda två till en mysig fest. I USA anordnas ibland även dadchelors (eller man showers) som är ett tillfälle för den blivande pappan att få festa med kompisarna “en sista gång” innan bebisen kommer.

När ska man ordna babyshowern?
Du som ska arrangera en bebisfest till en blivande mamma gör rätt i att börja planera i god tid. Vanligtvis hålls babyshowern någon gång mot slutet av graviditeten, efter vecka 30, men tänk på att inte planera in den alltför sent. Många bjuder in vänner, arbetskollegor och släktingar till en överraskningsfest, men i vissa fall passar det bättre om de blivande föräldrarna vet om att det ska bli babyshower (överraskningar är inte alltid optimalt när man väntar barn). Du känner din vän/dina vänner bäst och vet vad de skulle föredra.

Här nedanför hittar du tips för maten, dekorationerna, lekarna och andra delar som kan ingå i en babyshower.

Babyshower dekoration

Babyshower dekoration

Utgå gärna från ett tema, då blir det både enklare och roligare att planera dekorationer och mat. Temat kan vara en specifik färg, ett mönster, ett djur eller en film.

Kanske är grönt den blivande mammans favoritfärg, eller så gillar hon stjärnmönster – eller har lejon som sitt “spirit animal”. Låt detta gå som en röd tråd genom dekorationerna. Om föräldrarna har börjat förbereda ett barnrum kan du luska reda på om om de har något särskilt tema där.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Babyshower mat

Babyshower mat

Engångsartiklar och plastglas är smidigt om ni ska vara hemma hos de blivande föräldrarna, så att städningen efteråt går snabbt. Ta reda på om någon av gästerna har några allergier och planera sedan maten utifrån det eventuella temat.

Många går all in på fika med cupcakes och tårta medan andra äter brunch. Gör det till ett knytkalas där gästerna får bidra med en varsin rätt eller fikabröd. Se bara till att organisera vem som tar med vad så att inte bordet fylls av tio olika kladdkakor.

Om det är vår eller sommar är en picknick i parken ett bra alternativ. Ni kan också träffas någonstans för en hotellfrukost eller en härlig restaurangbrunch.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Babyshower tårta

Babyshower tårta

Hos många konditorier kan du specialbeställa babyshower-tårtor med bebisar, storkar, små nallebjörnar och andra liknande sugarpaste-dekorationer. Vissa blivande mammor gillar bebistemat på allt från tårta till vimplar och ballonger, medan andra ryser bara av tanken på en marsipantårta i form av en mammamage.

En babyshower kan se ut precis hur som helst. Precis som när det kommer till möhippor och svensexor så gäller det att anpassa upplägget efter de som ska firas (hur gulliga cupcakes med “It’s a boy”-pinnar du än hittar). En helt vanlig smarrig tårta, cupcakes eller macarons går minst lika bra!

 

Foto: Unsplash

Nästa bild
Babyshower blöjtårta

Babyshower blöjtårta

Oavsett om du har varit på en babyshower eller sett bilder och filmer från olika arrangemang så har du säkert inte undgått blöjtårtan – det vill säga en stor tårta uppbyggd av blöjor och andra små presenter.

Blöjtårtan är självklart inget måste på babyshowern men om du tror att den blivande mamman som ska uppvaktas kommer att uppskatta en tårta så hittar du en bra guide här.

Foto: Diaper Cake Stockholm

Nästa bild
Babyshower lekar

Babyshower lekar

Om den blivande mamman gillar lekar så finns det massor av tips på roliga aktiviteter ni kan ägna er åt under babyshowern:

– Gissa barnets födelse-längd, -vikt och -datum.

– Alla gäster får skriva en hälsning och ett livsråd till den kommande bebisen, som föräldrarna kan spara i en fin burk.

– En liknande aktivitet är att gästerna får skriva peppande och inspirerande meddelanden på baksidan av ett gäng blöjor. Det gör kommande blöjbyten (ännu) roligare…!

– Para ihop kändisar med namnen/foton på deras nyfödda barn.

– Gissa hur länge olika djur är dräktiga.

– Be alla gäster att skicka över ett foto på dem själva som små. Sätt upp alla bilder runt om i lokalen, numrera dem och låt gästerna skriva ner sina gissningar under showern, sen får alla avslöja vilken bild som är deras innan festen är slut.

– Sätt samman en “så här är din mamma”-guide till den lilla bebisen. Alla gäster får skriva ner roliga anekdoter och saker de vet om mamman som barnet sen kan läsa när hen blir äldre. Det kan vara ämnen som “bästa minnet med din mamma”, “det pinsammaste din mamma har gjort”, det här är din mammas bästa partytrick” och “därför gillar jag din mamma”. Superrolig läsning även för den blivande mamman förstås!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Babyshower frågesport

Babyshower frågesport

En annan lek som uppskattas av många blivande mammor är en frågesport med barnfrågor. Vad vet din gravida vän egentligen om bebisar?

Babyhjalp.se har listat 35 snabba bebisfakta där du kan hitta inspiration.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Babyshower present

Babyshower present

“Shower” i uttrycket babyshower kommer visserligen av att den blivande mamman ska överösas med presenter – men de allra flesta är nog överens om att gemenskapen under själva tillställningen är det viktigaste. Att ge mamman (eller båda föräldrarna) ett tillfälle att få fira den kommande bebisen tillsammans med sina nära och kära.

Men vi ska inte sticka under stol med att det är roligt både att ge och få presenter. Be gärna föräldrarna om en önskelista, då de ju såklart vet allra bäst vad de gillar och vill ha. Skriv på inbjudningskortet att listan finns för de som vill ha den – en del gäster vet säkert redan vad de vill ge.

Kika in här för inspiration

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!