Mamma

Virala inlägget: “Min vän fick missfall – kan jag be om att få tillbaka min present?”

En kvinna ville få sin babyshower-present tillbaka efter att hennes vän drabbats av missfall, men eftersom hon var osäker på om det var rätt sak att göra bad hon internet om råd. Nu har hennes inlägg, som först publicerades på Reddit, blivit viralt.

Foto: Shutterstock

Reddit är en plats som många vänder sig till för att be om råd, inte minst när det handlar om kniviga sociala situationer. En av de som nyligen använde sig av sajten i detta syfte fick dock snabbt mothugg – och nu har hennes inlägg blivit viralt.

Vände sig till Reddit för att få råd

En kvinna som valde att vara anonym vände sig till Reddit för att få svar på frågan: “Är jag en dålig människa om jag ber vår vän att ge tillbaka en baby shower-present efter sitt missfall?”

Användaren fortsatte med att skriva att hon visste att det hela lät “hemskt” och att det kanske vore en “fruktansvärd sak att göra”, vilket var anledningen till att hon bad om råd.

“Min make har en gammal vän som heter Jen. Jen och jag är inte vänner över huvud taget men vi är vänskapliga mot varandra när vi ses. När Jen fick sitt första barn köpte min man en ganska dyr present från hennes önskelista (omkring 200-300 dollar om jag minns rätt). Jag hade inga problem med presenten eller hur mycket den kostade, det var en fin gåva och vi var glada för hennes skull och hennes utsikter att utöka sin familj med sin pojkvän, numera make”, skriver kvinnan.

Hon fortsätter: “Nu, några år senare, tjänar Jen och hennes make bra med pengar. Jen berättade att hon var gravid igen väldigt tidigt i graviditeten och skickade sin önskelista inför sin babyshower, som var full av dyra saker, till min make.”

Ville ha pengarna tillbaka

Kvinnan berättar att hon ansåg att det var “konstigt” att den blivande mamman bad om dyra gåvor tidigt i graviditeten, särskilt då hon fortfarande borde ha saker kvar från sitt första barns tid som bebis. I slutändan lät hon dock sin make bestämma hur han ville göra.

“Min man lade omkring 400 dollar på en present till henne, vilket var okej med mig. Några veckor senare drabbades Jen av ett traumatiskt missfall. Jag ska inte gå in på detaljer men hon var förkrossad och den bakomliggande orsaken innebär att hon troligtvis inte kommer kunna fullfölja fler graviditeter. Det är otroligt sorgligt och även om jag inte står Jen nära gjorde det ont i hjärtat att höra.”

Trots vännens smärta kunde kvinnan inte låta bli att tänka på den dyra gåva de gett henne. Hon skriver att det har gått “några månader” sedan missfallet och att hennes egen make är “osäker” på hur han ska göra med gåvan.

“Det är inte något som hon hennes äldre barn kan använda. Att be henne att ge tillbaka presenten känns grymt, som att belasta henne i sorgen, och det är förmodligen för sent att få pengarna tillbaka för den i vilket fall. Jag är också osäker på om hon kommer fortsätta att försöka bli med barn (väldigt riskabelt för både bebisen och henne själv) och det verkar otroligt okänsligt att ställa frågan, dessutom har hon kanske inte bestämt sig ännu. Att be henne om pengarna tillbaka verkar också väldigt grymt.”

Kvinnan berättar att hon och hennes make båda har relativt bra inkomster, men att “400 dollar fortfarande är mycket pengar” och att de inte vill att gåvan hamnar “i en låda på vinden”.

Hon avslutar: “I bästa fall hade vi kunnat få tillbaka våra pengar på något sätt, fast det är förmodligen för sent. Om vi inte kan få det hade jag åtminstone velat ge bort presenten till någon annan som kan få användning av den (det känns hemskt att säga det men det är så jag känner). Men, detta är ett så känsligt ämne och vi vill inte sätta press på henne om hon inte är redo att diskutera det.”

“Sparka inte på den som redan ligger”

Reaktionerna på kvinnans fråga lät inte vänta på sig och i skrivande stund har inlägget 1 600 kommentarer.

“Du gav bort en present. Det skulle vara exceptionellt okänsligt och oförskämt att be om den tillbaka – oavsett anledning”, skriver en person. “Det faktum att denna stackars kvinna precis har drabbats av ett missfall gör det hela ännu värre. Låt henne ge bort den eller göra vad hon vill med den. Ha lite fingertoppskänsla och medkänsla. Och lägg inte 400 dollar på presenter om du inte har råd med det.”

En annan användare skriver:

“Jag förstår inte hur du kan få reda på att någon har drabbats av missfall och kanske inte längre kan få barn och sen oroa dig över hur du ska få tillbaka din present.”

“Hon har precis förlorat sin bebis och sin fertilitet. Sparka inte på den som redan ligger”, skriver en tredje. “När hon är redo kommer hon förmodligen att sälja din present och använda pengarna till något annat, förhoppningsvis något som gör henne glad. Du valde att lägga mycket pengar på en present. I framtiden kanske du borde ge mindre om det gör dig bitter. Men förvärra INTE den här kvinnans smärta för att få tillbaka dina pengar. Det vore monstruöst.”

I slutändan publicerade kvinnan en uppdatering där hon berättade att hon inte skulle fråga Jen om presenten.

“Vi vill inte att hon ska må ännu sämre än hon redan gör”, skriver kvinnan men tillägger att hon hoppas att Jen åtminstone kommer att “ge bort presenten till någon som behöver den”.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!