Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mode

Så gör du en garderobsrensning i 7 enkla steg – Moderedaktören tipsar!

Har du svårt att hitta det du är ute efter bland dina kläder, eller är det bara dags att få lite mer ordning? Oavsett vilken anledning du har till att vilja göra en garderobsrensning så hjälper vi dig att komma igång – här nedanför hittar du våra bästa tips!

Foto: Instagram @sincerelyjules

Vet du inte vad du ska hitta på i helgen? Passar på att göra en riktigt rejäl garderobsrensning! När du har fått ordning på dina kläder kommer du tacka dig själv varje dag under en lång tid framöver!

Bloggaren Anuschka driver bloggen into-mind.com och berättar för Vestiaire varför hon tycker att alla borde göra en rejäl garderobsrensning:

– Är du en impulsshoppare? Fattar du beslut som du senare ångrar? En garderobsrensning kan hjälpa dig att förbättra dina shoppingvanor på tre sätt: genom att lära dig av de tidigare misstagen som bara har hängt längst in i gareroben med lapparna fortfarande kvar. Genom att jämföra plagg du älskar och regelbundet använder med dem du gör dig av med. Och, slutligen, ibland är den där känslan av nystart allt du behöver för att bryta dåliga vanor en gång för alla.

Vi på Metro Mode håller med – här är våra bästa tips för att få ordning bland dina kläder:

1. Ta ut allt ur garderoberna

Och då menar vi allt. Leave no t-shirt behind. Det här kanske kan kännas överväldigande, men genom att lägga ut allt du har och sortera det så får du snabbt en bra överblick över vad du har – och kan snabbt inse att du har 12 svarta klänningar, 15 par jeans eller 10 stickade tröjor du aldrig använder. Det gör det lättare att se vilka av dem du faktiskt gillar, och vilka du inte riktigt känner något inför.

2. Prova allt

Ja, den här rensningen kommer att ta ett tag – men hellre en stor rensning än en halvdan sådan som kommer göra att du inte ens märker om några veckor att du faktiskt har rensat. Genom att prova allt kommer du snart att se ett mönster i vad du tycker är snyggt och trivs i, i allt från passform och skärningar till färger.

3. Behåll det du älskar

Förutom att dina kläder ska värma dig och täcka dig så att du kan vistas bland andra så ska de ju också få dig att känna dig som ditt allra bästa jag. Vi vet väl alla hur ett plagg man inte trivs i mer eller mindre kan förstöra en hel dag? Se till att det du väljer att behålla får dig att känna dig snygg, stark, bekväm eller vilken känsla du nu är ute efter, och låt resten få hitta nya hem genom att du säljer dem på  sajter som Vestiaire, Tradera, Blocket eller Sellpy.

Om du inte tycker att det är värt att säljas, men det ändå är helt och rent, kan du skänka det till någon av alla de välgörenhetsorganisationer som tar emot kläder. Har du trasiga plagg? Inga problem – hos bland annat H&M kan du lämna in en påse med tyger, oavsett skick, och få en bonuscheck på 50 kronor. Så vad du än gör, släng inga textilier i hushållssoporna!

4. Du måste inte göra slut – ta en paus

Om du inte har använt ett plagg under det senaste året men inte riktigt är redo att skiljas från det – låt det tillbringa en tid i en låda i källaren. Om du inte har saknat det under en viss tid så är det kanske ändå dags att sälja eller skänka det och låta någon annan få glädjas åt det istället? Visst kan du ha kvar ett eller ett fåtal plagg med nostalgiskt värde, men har du fler än så bör du kanske fundera över vad du läser in i plaggen.

5. Utvärdera din stil

Har du några plagg du verkligen gillar men som du inte riktigt vet hur du ska styla? Då är Pinterest din bästa vän! Där kan du lätt söka på till exempel “High-waisted jeans outfit” för att hitta andra, inspirerande personers outfits och se hur de bär just det plagget som du har hemma. Skapa en tavla på din Pinterest där du sparar ner sådana outifts som du gillar, så kan du lätt gå tillbaka och kolla på dem de dagar då du saknar inspiration eller bara vill testa något nytt.

6. Gör en inventering och skriv en lista över det du behöver

Ja, den här guiden syftar ju till att få dig att rensa ur din garderob och få en bättre översikt – men också till att du ska få en så användbar garderob som möjligt. När du har rensat bort allt det du inte använder, och har funderat över hur du skulle vilja styla det som är kvar, kan du eventuellt vilja komplettera med ett fåtal par plagg och/eller accessoarer för att skapa snygga outfits. Och här pratar vi inte om säsongens trendplagg, utan klassiker som ett par riktigt välsittande jeans, en svart kavaj, en vit skjorta eller ett par klassiska boots som du kan bära till det mesta i din garderob.

Slutligen, för att behålla ordningen:

7. Använd galgtricket

Häng alla dina plagg med öppningen på galgen utåt, alltså tvärtom mot hur man vanligtvis hänger in galgen i garderoben. När du har använt och tvättat plagget och ska hänga in det igen hänger du galgen åt andra hållet, alltså som vanligt. När det har gått ett halvår, eller kanske till och med ett år så att alla säsonger har passerat, kan du enkelt se vilka plagg du inte har använt. Gör dig av med dessa – om du inte har använt dem på hela den här länga tiden kommer du antagligen inte göra det framöver heller.

Foto: Instagram @sincerelyjules

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!