Artikeln innehåller annonslänkar
Mode

Så lever och klär du dig mer hållbart – 5 enkla tips

Är du modeintresserad och vill leva mer hållbart men vet inte var du ska börja? Då har vi satt ihop en guide bara för dig med de allra bästa tipsen för att göra just det. 

Foto: Unsplash

1. Ta hand om plaggen du redan har

Har du slutat använda din favorittröja för att den har fått ett hål någonstans? Ramlar mobilen ner i jackans foder på grund av ett irriterande hål i fickan, eller ligger kappan längst in i garderoben för att den tappat en knapp? Det mesta är faktiskt superenkelt att fixa själv! En symaskin är långtifrån ett måste – tvärtom är det i de flesta fall absolut enklast att laga plaggen med bara nål och tråd. Är ditt trasiga plagg i ett speciellt material eller känner du helt enkelt att du inte klarar av det själv? Lämna in dem till en skräddare som fixar det på nolltid! Många kedjor har också börjat med stationer i några av sina butiker där du kan få dina plagg lagade. Hos H&M finns det en stor guide med konkreta tips på hur du får dina kläder att bli som nya igen.

2. Handla mer second hand än nyproducerat

Att det hela tiden produceras nya varor är ett av klimatet och jordens stora utmaningar just nu – enligt FN släpper klädindustrin till och med ut mer växthusgaser än vad flygen gör, och Naturvårdsverket uppger att vi köper drygt 13 kilo nya textilier per person och år i Sverige. Med andra ord har du stor möjlighet att påverka åtminstone ditt eget klimatvtryck med ditt agerande och handlande (i flera bemärkelser), något fler och fler väljer att göra. Detta är något som även flera kedjor som traditionellt sett endast har erbjudit nyproducerade plagg har tagit fasta på – till exempel kan du i vissa av MQ Marqet och Weekdays butiker numera även hitta ett kurerat urval av second hand-plagg.

Läs mer om second hand:

De 6 bästa tipsen för att fynda på second hand – så gör du för att hitta guldkornen.

Shoppa medvetet! Stor guide till Stockholms bästa second hand-butiker.

Vill du shoppa mer second hand? Här är plaggen du borde kolla efter.

3. Släng aldrig textil! 

Enligt Naturvårdsverket slänger svenskarna motsvararande 7,5 kilo textilier i soporna per person och år. Till en början kan det kanske kännas rimligt – ingen vill väl ha dina gamla strumpor med hål i? Eller de där kökshanddukarna som du råkat göra hål i när du torkat knivarna med dem? Jo, faktiskt! Det är såklart inget att skänka till second hand-butiker, men hos många kedjor (bland annat KappAhl, H&M och Lindex kan du idag lämna in dina gamla textilier som på ett eller annat sätt återanvänds. Till och med de mest slitna textilierna kan användas igen i form av isolering och liknande inom industrier. Än så länge används en försvinnande liten andel för att göra nya plagg, men tekniken utvecklas hela tiden och förhoppningsvis utvecklas så småningom bättre tekniker för att göra just det.

Läs mer om olika textilier:

Vill du klä dig mer hållbart? Här är materialen du bör undvika.

4. Prova på att hyra kläder

Allt fler varumärken testar på konceptet att låta sina kunder hyra kläder. Ett initiativ vi verkligen älskar är H&M:s, som i sin nylanserade butik vid Sergels Torg har ett gäng riktigt fantastiska klänningar att välja på. Där har vi sett otroliga skapelser i form av riktigt snygga statement-klänningar, bland annat från deras Conscious Exclusive-kollektion, som du verkligen kommer att göra ett avtryck i på festen. Du får ha plagget i en vecka, och det bästa är att du bara betalar 300 kronor! Riktigt miljövänligt – och riktigt snyggt! Även Gina Tricot och Scorett lanserade liknande alternativ förra året. För dig som har barn finns tjänsten Hyber, där du för 69–299 kronor i månaden kan hyra kläder till dina barn – och då ingår såväl lagning av trasiga plagg som byte av plagg som blivit för små. Hejdå gamla urvuxna overaller och trasiga överdragsbyxor, med andra ord!

Några av plaggen som finns att hyra hos H&M på Drottninggatan i Stockholm (utbudet av klänningar och storlekar varierar beroende på vad som är uthyrt för tillfället). Foto: Instagram @lenaterlutter/@sundbystudios

5. Byt ut engångsprodukterna (i alla fall vissa)

Bloggaren Underbara Clara skrev ett inlägg om engångsartiklar och listade en rad engångsprodukter man enkelt kan byta ut mot sådant som går att använda om och om igen. En sak som vi på redaktionen redan har börjat med är att byta ut de vanliga bomullspadsen mot tvättbara sådana. För tänk efter – många av oss använder två eller ännu fler varje dag, året om. På ett år blir det minst 700 stycken som bara slängs i soporna. Men nu finns det ju varianter som går att tvätta i tvättmaskinen (tillsammans med resten av 60-tvätten, såklart) och som därmed får ett mycket längre liv. Även menskoppen är ett hett tips; förutom det uppenbara att du inte slänger tamponger eller bindor i soporna under flera dagar i månaden har du dessutom alltid med dig ditt mensskydd.

Foto: Unsplash

KÖP

Foto: Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!