Nöje

1 minut högintensiv cykling kan motsvara 45 minuters måttlig träning

Forskare från McMaster University i Kanada menar att 1 minut (ja på riktigt, 60 sekunders träning) kan ge samma hälsofördelar som 45 minuters måttlig motion i en ny studie. Vi undrar så klart om det här kan vara en nyhet som är för bra för att vara sann? 
 
Och ja, det är den tyvärr. Men ändå värd att lyfta!

cykel-traning-hogintensiv
Vi tar det från början. Det handlar alltså om en studie som gjorts på 25 unga män för att mäta deras uthållighet och muskelfunktion i samband med cykelträning.
 
Men det handlar inte riktigt om 1 minut vs 45 minuter utan snarare 10 minuter vs 45. De som endast tränade 1 minut gjorde det nämligen indelat på 20-sekunders intervaller på maxpuls med 2 minuters uppvärmning samt 3 minuters nedvarvning. Sammanlagt handlar det alltså om ca 10 minuter trampandes på en cykel, men resultatet är ändå väldigt intressant. I alla fall om du är sugen på att få mer tid över för annat!
 
12 veckor in i studien visade det sig att samtliga deltagare hade (i stort sett) identiska resultat. De som tillbringat 27 timmar på en cykel och de som lagt 6 timmar på det (varav bara 36 minuters med maxpuls).
 
Så hur utvärderar vi den här studien?
 
Kanske kan vi komma fram till att det finns fler sätt att träna på än den där svettiga timmen på gymmet. Det viktigaste måste ändå vara att vi rör på oss och fortsätter med det.
 
Foto: Unspalsch.com
Källa: Cosmopolitan.com 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!