Nöje

10 historiska personer att ha koll på under Black History Month

Just nu pågår Black History Month i USA, ett land som har haft stor påverkan på resten av världen på många sätt, inte minst när Black Lives Matter-rörelsen tog över nyhetsflödet under 2020. Men vad vet du egentligen om hur kampen för allas lika rättigheter har sett ut genom åren? Nedan kan du läsa om 10 tongivande historiska personer och deras gärning.

Angela Davis och Martin Luther King Jr. är två personer som har haft stort inflytande på medborgarrättsrörelsen och diskussionen både i USA och internationellt.

I februari månad varje år pågår Black History Month i USA, en tradition som infördes redan 1926 av historikern Carter G. Woodson. Då gick den under ett annat namn och pågick bara en vecka, men sedan dess har den alltså både accepterats av administrationer i flera länder och utökats till en månad. I Storbritannen infaller Black History Month i oktober, men nu är vi alltså mitt uppe i den amerikanska månaden.

Därför har vi listat 10 historiska personer som du bör ha koll på, då de på ett eller annat sätt har haft stor påverkan på såväl medborgarrättsrörelsen som kampen för jämställdhet världen över – inte minst genom att befinna sig på de positioner som de har haft. För som Shirley Chisholm, som vi skriver om nedan, sade när hon kandiderade till att bli Demokraternas presidentkandidat redan på 70-talet:

– Jag är inte kandidaten för det svarta Amerika, även om jag är svart och stolt. Jag är inte kandidaten för kvinnorörelsen i det här landet, även om jag är kvinna och lika stolt över det.(…) Jag är folkets kandidat. Och att jag står framför er nu symboliserar en ny era i amerikansk politisk historia.

Bilderna kommer från Library of Congress och några av dem var från början svartvita. 

Rosa Parks

Rosa Parks

1 december 1955 gjorde Rosa Parks något som skulle eka genom historien: hon vägrade att ge sin sittplats på bussen till en vit man.

Detta skedde under en tid då allt från kollektivtrafiken till skolor och många andra delar av samhället fortfarande var segregerade och blev starten på bussbojkotten i Montgomery, som pågick i över ett år och i sin tur beskrivs som början på den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

I sin biografi My Story säger Rosa Parks själv att det inte handlade om att hon var trött efter en dag på jobbet, som många påstår:

–  Folk säger alltid att jag inte gav bort min sittplats för att jag var trött, men det är inte sant. Jag var inte trött fysiskt, eller inte mer än vad jag vanligtvis var efter en dag på jobbet. Jag var inte gammal, även om folk verkar tro att jag var gammal då. Jag var 42. Nej, det enda jag var trött på var att ge upp.

Nästa bild
Charlayne Hunter-Gault

Charlayne Hunter-Gault

1961 blev Charlayne Hunter-Gault en av de två första svarta studenterna att gå på ett fram till dess segregerat och “vitt” universitet i delstaten Georgia. Charlayne Hunter-Gault var en toppstudent som började studera på ett annat universitet, men när hon sedan ville sedan byta till University of Georgia nekades hon först plats med motiveringen att det inte fanns några lediga platser att bo på campus, samtidigt som vita elever fortfarande antogs.

Med hjälp av bland annat NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) vann hon i rätten och inledde sin framgångsrika karriär som journalist med sin examen – och banade väg för kommande generationer.

Nästa bild
Thurgood Marshall

Thurgood Marshall

På grund av sin hudfärg tilläts inte Thurgood Marshall gå på University of Maryland School of Law, utan tog istället sin examen på Howard University. 1935 var han med i starten av NAACP Legal Defense and Educational Fund och 1938 tog han över rodret för fonden.

En framgångsrik karriär följde och 1954 lyckades han få högsta domstolen att döma att segregerade skolor bröt mot den amerikanska konstitutionen. Mellan 1967 och 1991 satt han som domare i Högsta Domstolen och långt efter sin död 1993 kallas han fortfarande “Mr. Civil Rights”.

Läs mer här.

Nästa bild
Marthin Luther King Jr.

Marthin Luther King Jr.

Av alla namn på listan är Martin Luther King sannolikt ett av de mest kända.

1955 var han en av styrelsemedlemmarna i NAACP och arbetade som pastor, och talade vid den demonstration som hölls bara fyra dagar efter incidenten med Rosa Parks. Mellan 1957 och 1968 reste han över hela USA och talade över 2 500 gånger på olika platser där orättvisor och ojämlikhet fortfarande rådde.

1963 höll han det berömda talet “I have a dream” under den historiska marchen i Washington, och året efter blev han som 35-åring den yngsta personen någonsin att tilldelas Nobels Fredspris.

Martin Luther King mördades 4 april 1968 men inspirerade, och fortsätter att inspirera, människor världen över.

Läs mer här.

Nästa bild
Shirley Chisholm

Shirley Chisholm

1968 blev Shirley Chisholm den första svarta kvinnan att väljas in i USA:s kongress. Hon representerade New Yorks 12:e distrikt under sju år, och 1971–1972 var hon dessutom den första svarta personen som gav sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat.

Det är Shirley Chisholm som står bakom det berömda citatet: “If they don’t give you a seat at the table, bring a folding chair” och bland annat USA:s nuvarande vicepresident  Kamala Harris har lyft fram henne som en av sina stora förebilder och föregångare.

Läs mer här!

Nästa bild
Angela Davis

Angela Davis

Angela Davis är invald i National Women’s Hall of Fame, inte minst för sin sin kamp för alla medborgares lika rättigheter. Hennes engagemang startade redan som barn när hon växte upp på “Dynamite Hill”, en plats som utsattes för upprepade bombdåd för att försöka skrämma bort de svarta medelklassfamiljer som hade flyttat till området.

Under de följande åren var Angela Davis medlem i både organisationen Svarta Pantrarna och kommunistiska partiet, men hennes största gärning anser många är i sin granskning av det amerikanska fängelsesystemet som hon, och många anser bygga på rasism. Hon har också gjort sig ett stort namn för sin feministiska gärning.

Läs mer här.

Nästa bild
Malcolm X

Malcolm X

Malcolm X tillhörde en av de mer radikala falangerna av medborgarrörelsen och var bland annat talesperson för Nation of Islam (NOI).

Han har förklarat att han tog efternamnet X för att förkasta slavnamnet och avsaknaden av ett afrikanskt urnamn, och för att många slavar fick ett X inbränt på sina armar, en motivering som gjorde att flera medlemmar av NOI bytte efternamn till X.

Malcolm X uppmanade svarta att skydda sig själva mot vitas aggression med “alla möjliga medel”, vilket många ansåg gick stick i stäv med Martin Luther Kings filosofi om icke-våld.

Efter att Malcolm X mördades 1965 spreds många av hans idéer genom boken The Autobiography of Malcolm X, som delvis inspirerade Black Power-rörelsen under 70-talet.

Läs mer här! 

Nästa bild
John Lewis

John Lewis

När John Lewis gick bort sommaren 2020 såg vi många kända ansikten som uttryckte sin sorg. Han hade en viktig roll i medborgarrättsrörelsen och var bland annat ledare för en av de sex organisationer som anordnade marchen i Washington där Martin Luther King höll sitt kända tal 1963.

Under sin karriär belönades hand bland annat med Eleanor Roosevelt Award for Human Rights och ända fram till sin död arbetade han som kongressledamot.

Läs mer här!

Nästa bild
Barack Obama

Barack Obama

2008 skrev Barack Obama historia när han blev USA:s första svarta president. Han valdes in i senaten 2004 och redan innan han valdes till president så var han den förste afroamerikanen att bli Demokraternas presidentkandidat.

Barack Obamas största arv anses av många vara den sjukvårdsreform som han fick igenom 2010, Affordable Care Act (ACA) som här kanske är mest känd under namnet “Obamacare”, och som var den största förändringen och expanderingen av vilka som täcks av sjukförsäkring som hade gjorts sedan 1965.

Nästa bild
Kamala Harris

Kamala Harris

Det är omöjligt att göra den här listan utan att nämna den person som utan tvekan har haft störst påverkan den senaste tiden. 20 januari 2021 svors Kamala Harris in som USA:s vicepresident och krossade därmed många glastak: förutom att hon nu är den högst rankade folkvalda kvinnan i USA:s historia så är hon den andra svarta personen att vara vicepresident, efter Charles Curtis som härstammade från USA:s ursprungsbefolkning.

Hon satt i senaten mellan 2017 och 2021 och innan dess var hon bland annat justitiekansler i Kalifornien. Redan 2005 tilldelades hon priset Thurgood Marshall Award av National Black Prosecutors Association – och bibeln som hon svors in som vicepresident med 2021 tillhörde dessutom just Thurgood Marshall.

Läs mer här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!