Nöje

5 saker du behöver veta om Kamala Harris och hennes föregångare

Den 21:a januari skrev amerikanen Kamala Harris historia när hon blev den första kvinnan som svors in till posten som USA:s vice-president. Vi har listat 5 andra saker som du bör ha koll på!

Shirley Chisholm, som skrev historia för flera decennier sedan, och Kamala Harris, som nu är USA:s vice-president. Foto: History in HD/Unsplash, harris.senate.gov

1. Hon är inte bara den första kvinnan som valts till vice-president …

… hon är också den första personen med indiskt ursprung som har nominerats till en ledande roll i administrationen av ett större amerikanskt parti, enligt NY Times. Kamala Devi Harris föddes i Kalifornien som en av två döttrar till Shyamala Gopalan, en cancerforskare från Indien, och Donald Harris, ekonom från Jamaica, enligt Politico. Som en expert under en av de många valsändningarna på svensk TV sa: “Hon krossar många glastak”.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kamala Harris (@kamalaharris)

2. Hon skapade rubriker när hon frågade ut Trumps kandidat till högsta domstolen

Redan 2018 skapade hon uppmärksamhet när hon var en av de som ställde de skarpaste frågorna till Brett Kavanaugh, som Donald Trump hade nominerat till rollen som domare i högsta domstolen, i senatens justitieutskott. Detta efter att han hade anklagats för sexuellt ofredande av Christine Blasey Ford. Trots att över 1 000 professorer i juridik vädjade att stoppa utnämningen på grund av hans avsaknad av “juridiskt temperament” i utfrågningen så valdes han sedan in i högsta domstolen, enligt DN – men Kamala Harris hade gjort ett starkt intryck i det allmänna medvetandet.

3. Hon har försökt stoppa så kallad hämndporr

Först och främst så vill Kamala Haris inte kalla att dela bilder och videos på en tidigare sexpartner för hämndporr:

– Kalla det inte hämndporr, för det är det inte. Folk gör det för att plåga andra. De gör det för att tjäna pengar. Och att kalla det förr porr är att missförstå problemet, för det finns inget samtycke. Det är “cyber-utnyttjande” och låt mig berätta hur det förstör liv.

Detta sa hon bland annat under ett möte med höga chefer på bland annat Twitter, Facebook, Google och Microsoft – läs mer om kampen mot utnyttjande online och hur hon både hyllats och kritiserats för det här.

4. Shirley Chisholm är en av hennes förebilder

Redan 1968 blev Shirley Chisholm historisk när hon blev den första afroamerikanska kvinnan som valdes in i USA:s kongress, där hon representerade ett distrikt i New York som bland annat innefattade Brooklyn, Queens och Manhattan. 1972 skrev hon historia igen när hon blev den första afroamerikanen som kandiderade till att nomineras av ett större parti till posten som USA:s president, samt den första kvinnan att kandidera till att bli demokraternas presidentkandidat. Kamala Harris har många gånger hyllat Shirley Chisholm:

– Hon påminner mig om många saker som min mor sagt och det är: “Låt ingen berätta för dig vem du är. Berätta för dem vem du är”. Det var Shirley Chisholm, som ingen köpte eller bestämde över. Som så många andra står jag på hennes axlar, har hon bland annat sagt, enligt Washington Post.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kamala Harris (@kamalaharris)

5. Hon kritiserade Joe Biden när de båda tävlade om att bli demokraternas presidentkandidat

Så sent som 2019 strävade de båda efter att nomineras till presidentkandidat av demokraterna, och i en debatt konfronterade hon Joe Biden om hans motstånd mot att skicka skolelever mellan distrikt med bussar för att minska segregationen, ett förfarande som inte är helt olikt det som nu är tänkt att ske i Trollhättan. Hon tog också upp en egen anekdot:

– Det fanns en liten flicka i Kalifornien som tillhörde andra klassen för att integrera hennes kommunala skolor. Hon skickades med buss till skolan varje dag. Och den lilla flickan var jag, sa hon bland annat, och frågade Joe Biden om han nu håller med om att det var fel av motsätta sig att skicka elever med buss till andra distrikt.

Läs också: Så reagerar kändisarna på valet i USA: “Räkna alla röster”

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!