Nöje

10 saker som du förmodligen inte visste om julfilmen The Holiday

Visste du att två av skådespelarna i “The Holiday” har dejtat i verkligheten, och att flera av scenerna i filmen är improviserade? Vi gör en djupdykning i mindre kända fakta om den älskade julfilmen.

Foto: The Holiday

“The Holiday” är en av svenskarnas absoluta julfilmer. Här är 10 saker som du förmodligen inte kände till om Nancy Meyers klassiska film.

1. Kate Winslet, som spelar Iris, och Rufus Sewell, som spelar Jasper, är varandras ex på riktigt. Enligt tidningen The Telegraph dejtade de i tre månader under mitten av 90-talet.

2. Kate Winslet älskade att jobba med Jack Black. “Tro mig, det var inte svårt att bli förälskad i Jack Black”, har hon sagt i en intervju.

3. Filmen som Iris väljer att titta på strax innan hon träffar Jack Blacks karaktär Miles är “Punch-Drunk Love”, en romantisk komedi från 2002 som handlar om en amerikansk man som blir kär i en brittisk kvinna – precis som Miles och Iris.

4. Dustin Hoffmans gästspel i videoaffären var inte planerat. Hoffman råkade köra förbi videoaffären under inspelningen och blev nyfiken när han fick syn på filmkamerorna. Eftersom han kände regissören Nancy Meyers sedan innan gick han med på att göra ett inhopp.

5. I själva verket var stora delar av scenen i videoaffären improviserad av Jack Black. Meyers, som hade valt honom för rollen efter att ha sett honom i filmen “School of Rock”, har i efterhand sagt att de hade gått igenom ungefär vad som skulle hända i scenen men att Jack Black kom på detaljerna själv.

6. Slutligen så togs samtliga av både Winslets och Blacks filmer bort från videoaffären inför scenen, något som nog var bra tänkt med tanke på hur många filmer de gjort förut.

7. På tal om improvisation så var Iris lilla dans av glädje när hon anländer till Amandas hus i LA något som Winslet kom på i stunden.

8. Kate Winslets desperation under scenen där Rufus förlovning offentliggörs var äkta – tydligen krävdes det så många tagningar att få till scenen att Winslet vid ett tillfälle utmattat föll på knä och bad filmgudarna om en perfekt tagning.

9. Snön i filmen är även den äkta. Av en lycklig slump snöade det tre gånger under den vecka som man spelade in scenerna i Iris engelska hemby.

10. I filmen säger Iris vän Arthur att skådespelaren Cary Grant var från Surrey – vilket inte stämmer. Grant var från Bristol.

Källa: Bustle

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!