Nöje

12 saker som bara personer som bott utomlands kommer att förstå

Att ta steget och flytta till ett främmande land kan kännas lika spännande som läskigt. Det kan innebära allt i från att du lär dig att stå på egna ben till att du mognar som person men även att du inser hur tärande saknad verkligen kan vara. Det kommer att innebära nya vänner men ibland även att du glider ifrån och tappar ett par gamla. En sak är i alla fall säker när allt är summerat – du kommer inte att ångra dig!

Foto: Unsplash

Här listar vi 12 saker som bara du som studerat eller bott utomlands kommer att känna igen dig i  – saker som vi upplevt under våra år utomlands runt om i världen.

1. Vi blir inte automatiskt flytande på ett annat språk bara för att vi “flyttar utomlands”

Tyvärr vaknar vi inte upp dagen efter ankomsten i låt säga Paris och pratar flytande franska (trots tre år av skolfranska på högstadiet). Nej, det tar tid men det kommer att vara som jobbigast i början. Då du kommer att få kliva ut ur din bekvämlighetszon och våga säga fel, våga “göra bort dig”, bli generad och lära dig att bara försöka om och om igen.

2. Nej, vi har inte “tur” som får bo utomlands 

Vem som helst kan självklart välja att flytta utomlands eller börja plugga och/eller jobba i ett annat land men en sak måste vi reda ut… Vi har inte “tur” bara för att vi tagit steget (som ofta sker efter en lång tids förberedelse med mycket pappersarbete och ett dussin ansökningar till jobb/utbildningar plus ansökan om arbetstillstånd, en massa sparande och fixande av nytt boende). De flesta människor väljer helt enkelt att inte göra de ansträngningar som krävs för att kunna flytta utomlands.

3. Vi saknar våra nära och kära (och kommer att förlora kontakten med några)

Vänskap som du skapar utomlands, som vuxen kan inte jämföras med de som du skapat och vårdat hemma – under många år. Kanske ett helt liv? Men under din tid i ett annat land kommer du oundvikligen missa många vänners stora dagar, fester och bröllop vilket kommer att resultera i minskat antal fortsatta inbjudningar – med åren. Du kommer självklart att hålla kontakten med de som står dig närmast och med tiden få nya goda vänner.

4. Vi har också dåliga dagar 

Att flytta utomlands löser automatiskt inte alla dina problem i livet. Vare sig du flyttar till Grekland eller till Australien på andra sidan jorden. Som när en lägger ut en ironisk Facebook-status om att “Livet är på topp efter att ha fått betala 6 000 i bilreparationer” och får till svar. “Men sluta gnäll nu. Du som bor på världens vackraste plats ska inte klaga!” #Suck

5. Vi får inte omedelbart kontakt med lokalbefolkningen

Att skaffa vänner bland lokalbefolkningen i ett icke engelsktalande land (när du inte hunnit bli haj på språket) är inte så lätt som du kanske tror. Du kan inte bara gå in på en bar och gå därifrån med tre nya vänner (kan du det så är det bara att gratulera) men det finns en orsak till att många svenskar boendes utomlands tyr sig till varandra. Så här är det, du kommer att få lokala vänner men det kommer förmodligen att ta tid. Ha tålamod!

6. Vi längtar efter svensk MAT 

Bara det här med att försöka hitta alla råvaror du brukar använda dig av hemma på nya lokala butiken, för att inse att de helt enkelt inte finns. Kalles Kaviar eller knäckebröd i all ära men lösgodis och saltlakrits då? Du kommer att längta efter (och till och med drömma om) en hel del ätbara saker under din tid i ett nytt land men också få en hel del nya favoriter.

7. När vi blir sjuka är det 100 gånger värre än hemma

Att bli sjuk suger. Att bli sjuk när du precis flyttat till ett annat land suger ännu mer. Inte nog med att dina närmsta är långt borta och att du måste ligga och tycka synd om dig själv, så måste du kanske också boka tid hos en läkare – på ett språk du inte riktigt behärskar.

8. Vi hatar när våra nära och kära behöver oss och vi inte kan finnas där

Du vet kanske inte riktigt vad desperation är förrän något har hänt eller drabbat dina nära och kära där hemma. Lägg på att du är några tusen mil bort och inte bara kan ta bilen till personen i fråga. Ja, tur att det finns telefon och Facetime.

9. Vi vet inte när vi kommer hem nästa gång

Vi saknar dig också som en galning men kan trots det inte alltid svara på när vi kommer hem nästa gång. För vi kan inte använda alla våra sparpengar till det och vill kanske inte alltid heller behöva prioritera det. Du får dock mer än gärna komma och hälsa på oss, i vårt nya hem – oftare.

10. Vi är inte våra Instagram-bilder

Vi badar inte alltid med delfiner eller dricker bubbel under en rosaskimrande solnedgång – även fast det så klart också händer. Vi har en vardag precis som alla andra där allt från tidiga morgnar till långa skol- eller arbetsdagar, irriterande människor och långa bilköer får precis lika stort utrymme som tidigare.

11. Vi kommer att förändras 

Att bo och arbeta utomlands formar din personlighet en hel del. Du blir mer mogen, oberoende och fördomsfri. Du antar snabbt nya utmaningar, sociala signaler och kulturella normer och kan till och med komma hem som en bättre människa än den du lämnade som. Du har nu dessutom med all säkerhet en massa fantastiska upplevelser och häftiga historier i bakfickan och ett stort nätverk av personliga kontakter med människor från hela världen – vars soffor du är välkommen att krascha på när som helst!

12. Vi vet inte när (eller om) vi flyttar tillbaka hem igen

Du kommer efter ett par år utomlands få frågan: “Men när kommer du hem igen?” ett antal gånger från olika håll och kanter. Att du inte kan svara på den frågan kan störa en del men beror på att du faktiskt redan känner dig (och är) precis där du ska vara – hemma!

Läs också: 9 tips för att inte känna dig ensam när du flyttar utomlands

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!