Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

9 tips för att inte känna sig ensam när man flyttar utomlands

startbild
Finlandssvenska skribenten Elena Sulin har bott utomlands i över tio år. Här ger hon sina 9 bästa tips på hur man hittar sitt nya jag, hur man vågar närma sig nya människor och hur man känner sig mindre ensam. Och kanske framförallt – hur man börjar när man väl bestämmer sig för att man vill bort.

 

1. Att hitta ett sätt.
Att varva studier med utbyte är en av de enklaste sätten att se världen på. Researcha och hitta ett sätt som passar dig. Det går alltid om man vill.
 
2. Hitta vänner
Ta tag i sociala situationer när du väl är där: i skolan, på jobbet, under lunchpausen eller på krogen. Att fråga om en intressant persons nummer kan låta lite obehagligt men är normalt i en stor stad.
Är du studerande? Hitta evenemang organiserade till utländska studenter, gå med i studentkåren, var aktiv inom en organisation eller börja träna i ett lag. Det som kanske känns töntigt först kan vara en viktig början och en väg till nya kontakter.
 
3. Att vara modig
Jag hittade en av mina bästa vänner på krogen. Under en mörk sommarkväll bjöd jag in mig själv till en middag. Som han skulle laga! Han blev ganska paff först men efter middagen var vi bästa vänner i tre år. Ta mod och fråga folk ut på kompisdejter, bjud på dig själv och var modig.
 
4. Ge processen tid
Efter att ha bott i sex länder under det senaste tio åren har jag lärt mig att man hittar nya vänner relativt snabbt genom att vara öppen. Dock har jag märkt att det första umgänget oftast inte är ‘my people’ – men oroa dig inte. När man väl blir bekväm dyker plötsligt det rätta människorna upp. Ge inte upp utomlandslivet under det första halvåret, det blir bättre.
 
5. Skaffa ett riktigt hem
Trust me, från en person som bodde bland fruktlådor det första kalla året i Nya Zeeland: skaffa en bil om det behövs, en cykel – vad som helst som underlättar ditt liv i den nya
staden. Köp fina lakan på IKEA, sätt upp ljusslingor och klistra upp bilder på väggarna. Försök skapa ett hem så kommer din nya plats snabbare kännas som ett hem.
 
6. Ring hem.
Ring din mamma när du har hemlängtan. Prata med din faster, snacka med bästa kompisen, gråt med din syster – det hjälper. För hur fint man än kan ha det utomlands kommer man att alltid ha stunder då man känner sig så sjukt liten och ensam. Att hålla sina vänner och familj sig nära är allt.
 
7. Ta vara på allt som är nytt
Våga vara modig och säga ‘JA’ till så mycket som du bara kan. Att dricka mängder av hembränt på någon skum skogsfest kanske inte är allas grej men att ta välkalkylerade risker och hamna i helt nya situationer och platser med härliga nya personer? Priceless.
 
8. Flytta på dig
Jag lärde mig någonting väldigt smart på en ö i Hawaii. ‘Aloha also menas goodbye’ – det vill säga: gillar man inte läget så är det dags att flytta på sig. Det kanske säger emot allt jag tidigare sagt men har du väl skaffat ditt nya hem, satt upp ljusslingorna, hånglat runt, följt med på x antal fest och levt ut men fortfarande känner dig illa till mods?
Move. You’re not a tree.
 
9. Åk hem
Känns livet hemma plötsligt mer lockande efter ett gäng månader utomlands så lovar jag dig en sak; hem hittar man alltid tillbaka till. På sätt eller vis. Åk hem om du vill det, ta en paus och prova igen senare. Det finns alltid nya chanser.
 
Foto: REX

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!