Creative

9 tips för att inte känna dig ensam när du flyttar utomlands

Det är kanske inte helt rätt tillfälle att flytta utomlands just nu, men så småningom kommer vi (förhoppningsvis) att kunna röra oss mer fritt runt om i världen igen. Är du en av alla de som drömmer om att prova på livet i ett nytt land? Då är du inte ensam – även om det ibland kan kännas så i en helt ny stad utan dina nära och kära omkring dig. Följ de här 9 tipsen för att göra din tid utomlands till den allra bästa!

Finlandssvenska skribenten Elena Sulin har bott utomlands i över ett decennium och har delat med sig av sina 9 bästa tips på hur man hittar sitt nya jag, hur man vågar närma sig nya människor och hur man känner sig mindre ensam. Och kanske framförallt – hur man börjar när man väl bestämmer sig för att man vill bort.

 

1. Hitta ett sätt.

Att varva studier med utbyte är en av de enklaste sätten att se världen på. Researcha och hitta ett sätt som passar dig. Det går alltid om man vill.
 

2. Hitta vänner

Ta tag i sociala situationer när du väl är där: i skolan, på jobbet, under lunchpausen eller på krogen. Att fråga om en intressant persons nummer kan låta lite obehagligt men är normalt i en stor stad. Är du student? Hitta evenemang organiserade till utländska studenter, gå med i studentkåren, var aktiv inom en organisation eller börja träna i ett lag. Det som kanske känns töntigt först kan vara en viktig början och en väg till nya kontakter.
 

3. Var modig

Jag hittade en av mina bästa vänner på krogen. Under en mörk sommarkväll bjöd jag in mig själv till en middag. Som han skulle laga! Han blev ganska paff först men efter middagen var vi bästa vänner i tre år. Ta mod och fråga folk ut på kompisdejter, bjud på dig själv och var modig.
 

4. Ge processen tid

Efter att ha bott i sex länder på tio år har jag lärt mig att man hittar nya vänner relativt snabbt genom att vara öppen. Dock har jag märkt att det första umgänget oftast inte är “my people”, men oroa dig inte. När man väl blir bekväm dyker plötsligt de rätta människorna upp. Ge inte upp utomlandslivet under det första halvåret – det blir bättre.
 

5. Skaffa ett riktigt hem

Trust me, från en person som bodde bland fruktlådor det första kalla året i Nya Zeeland: skaffa en bil om det behövs, en cykel – vad som helst som underlättar ditt liv i den nya staden. Köp fina lakan på IKEA, sätt upp ljusslingor och klistra upp bilder på väggarna. Försök skapa ett hem så kommer din nya plats snabbare kännas som ett hem.
 

6. Ring hem

Ring din mamma när du har hemlängtan. Prata med din faster, snacka med bästa kompisen, gråt med din syster – det hjälper. För hur fint man än kan ha det utomlands kommer man att alltid ha stunder då man känner sig så sjukt liten och ensam. Att hålla sina vänner och familj sig nära är allt.
 

7. Ta vara på allt som är nytt

Våga vara modig och säga JA till så mycket som du bara kan. Att dricka mängder av hembränt på någon skum skogsfest kanske inte är exakt det jag menar, men att ta välkalkylerade risker och hamna i helt nya situationer och platser med härliga nya personer? Priceless.
 

8. Flytta på dig

Jag lärde mig någonting väldigt smart på en ö i Hawaii: “Aloha also means goodbye”. Det vill säga: gillar man inte läget så är det dags att flytta på sig. Det kanske säger emot allt jag tidigare sagt, men har du väl skaffat ditt nya hem, satt upp ljusslingorna, hånglat runt, följt med på x antal fester och levt ut men fortfarande känner dig illa till mods? Move. You’re not a tree.
 

9. Åk hem

Känns livet hemma plötsligt mer lockande efter ett gäng månader utomlands så lovar jag dig en sak: hem hittar man alltid tillbaka till. På ett eller annat sätt. Åk hem om du vill det, ta en paus och prova igen senare. Det finns alltid nya chanser.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!