Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

13 genialiska tips som garanterat förenklar alla köksmoment framöver

13 genialiska tips som garanterat förenklar alla köksmoment framöver
13 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2015/12/avokado-mogen-ta-bort-stjälken.jpg

Ta bort skaftet för att se om avokadon är mogen

Vi har alla varit där, nästan klämt sönder alla avokador i mataffären för att hitta den perfekt mogna avokadon. Det finns ett enklare sätt. Ta bort skaftet och se på färgen i ”gropen” hur mogen den är; grön = omogen, brun = övermogen, gul = perfekt. Nu behöver du aldrig bli besviken när du skär upp din avokado.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/banan-halla-lange-plast.jpg

Förhindra att bananerna blir bruna med plastfolie

Det är etylengas som gör så att bananer blir bruna, den frigörs främst genom stjälken. När gasen träffar andra delar av frukten eller andra frukter i närheten så blir de bruna. Om du lindar en bit plastfolie på bananens skaft så stannar gasen innanför plasten. På sätt blir inte bananen blir brun.

Foto: Lifehacker

https://metromode.se/files/2015/12/Champagne-sked-.jpg

Sätt en sked i champagneflaskan för länge hållbarhet

Detta lilla trick är många oense om. Några anser att det är en myt och andra hävdar att det fungerar. Har du lite champagne över så är det värt ett försök att fungera. Stoppa ner en sked i halsen på flaskan så att skedskopan vilar på öppningen. Skeden ska fungera som en luftblockare, ungefär som en kapsyl. Då ska bubblorna hålla sig inne i flaskan och champagnen ska hålla sig i ungefär två dagar. Yuppiechef testade om detta lilla trick fungerade och champagnen höll sig bubblig över natten.

Foto: Yuppiechef

https://metromode.se/files/2015/12/citron-diskmaskinen-ren-disk.jpg

Få renare disk med citron

Pressar du citron och vet inte vad du ska göra av resterna? Din första tanke är förmodligen att slänga den i komposten, men stoppa den i diskmaskinen istället. Varför då? Jo, för att citronen gör så att både din disk och diskmaskin kommer bli gnistrande ren. Dessutom så kommer disken dofta citron.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/hacka-lok-olja.jpg

Matolja gör så att du slipper gråta

Anledningen till att du gråter när du hackar lök är att kroppen sköljer ur ögonen för att skydda sig från enzymerna som utsöndras när kniven skär igenom löken. Smörjer du in kniven i olja så kapslas enzymerna in och du slipper gråta. Lite olja på kniven och då slipper förstöra sminket när du hackar lök.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/mata-kladdiga-ingredienser-.jpg

Slipp kladd när du mäter upp tjocka saker med olja

När man ska mäta upp tjocka saker som sirap, yoghurt eller honung så blir det alltid en massa kladd. Sirapen fastnar i måttet och det är omöjligt att få ur allt. För att slippa det kan du antingen värma måttet eller smörja in det i olja. Värmen och oljan gör att de kladdiga ingredienserna glider enkelt av.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/plastfolie-frysen-.jpg

Frys plastfolien för att lättare kunna rulla upp den

Att dra av en bit plastfolie är lättare sagt än gjort. Den klibbar ALLTID ihop sig och blir till en klump. Att sen förflytta plasten från rullen till skålen med grädde är ännu svårare. Detta är helt enkelt alldeles för svårt, det är orimligt svårt. Att förvara folien i frysen eller kylskåpet gör det lättare att rulla ut den utan trassel. Låter nästan för bra för att vara sant. Här kan du läsa mer om detta fantastiska trick.

 

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/rumstempererat-smor-snabbt-varmt-glas.png

Fixa rumstempererat smör på tre minuter

Allt du behöver är en tallrik, ett glas, hett vatten och så smör såklart. Häll upp det heta vattnet i glaset och låt stå i en minut, tills glaset är varmt. Häll ut vattnet och ställ glaset upp och ner över smöret. Låt stå i två minuter och vips så har du mjukt smör. Här ser du exakt hur du ska göra.

Foto: The one pot chef

https://metromode.se/files/2015/12/sallad-halla-langre-koldioxid-andas.jpg

Din andedräkt får salladen att hålla längre

För att få din sallad att hålla sig fräsch längre så ska du faktiskt blåsa på den. Lägg salladen i en påse, innan du försluter den så blåser du in luft. Koldioxiden i din andedräkt gör så att salladen håller sig fräsch längre. Innan du testar detta ska du kanske se till så du inte ska serva salladen till någon med bacillskräck. Fast det man inte vet lider man ju inte av…

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/skala-ingefara-sked.jpg

Skala ingefäran med en sked

När du har skurit till den bit ingefära du vill ha, skär du bort alla små knölar. Så att ingefäran blir hyfsad jämn. Sen använder du toppen på skeden för att skala den. Resultatet blir perfekt och mycket bättre än när du använder en kniv eller en potatisskalare. Här kan du läsa exakt hur du gör.

 

Foto: The kitchn

https://metromode.se/files/2015/12/slev-over-kastrull-kokar-inte-over.jpg

Förhindra att maten kokar över med en slev

En träslev eller liknande kan förhindra att ditt pastavatten kokar över och kladdar ner hela spisen. Lägg sleven över kastrullen och vattnet kommer hålla sig på plats. Sleven gör så att bubblorna går sönder och gör dem till vatten igen. Det fungerar nästan som magi. Vill du veta exakt vad som gör att vattnet inte kokar över, så kan du läsa det här. 

Foto: Mommy minute

https://metromode.se/files/2015/12/vitlok-skal-press.jpg

Pressa vitlöken utan att behöva skala den

Att skala vitlök är pilligt och jobbigt, dessutom så stinker fingrarna vitlök i en evighet efter du har pressat klyftorna. Du behöver faktiskt inte skala vitlöken när du ska pressa den. Lägg bara ner den hela vitlöksklyftan i pressen och  pressa som vanligt. När du är klar ligger skalet i botten och du kan enkelt plocka bort det. Inget pill och ingen hemsk vitlöksdoft.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2015/12/PRESSA-LIME-MICRON.jpg

Få ut all limesaft med hjälp av micron

Hur många gånger har man inte kämpat med att pressa en lime eller en citron som är stenhård? Det finns en bra lösning på detta problem. Stoppa in valfri citrus i micron och värm den i några sekunder. Frukten blir mjukare och det blir lättare att få ut all saft.

Foto: All over press

Att lyckas i köket är inte alltid lätt, små motgångar kan förstöra en hel måltid. Metro Mode ger dig 13 tips som kommer underlätta för dig.
Äta bör man annars dör man. Det där vet vi ju, men att laga mat kan vara så otroligt tråkigt och frustrerande. Hur kul är det när en kommer hem från affären med en hel påse avokado som ska bli en helt underbar guacamole för att sedan upptäcka att alla är omogna? Eller att tårarna sprutar när löken ska hackas till köttfärssåsen samtidigt som pastavattnet kokar över? Det finns faktiskt fantastiska små knep som gör att du aldrig kommer vara med om dessa små missöden igen. Vi har letat upp 13 hacks som du troligtvis aldrig har hört förut och som kommer göra dig till en mästare i köket. För det är bara en mästare som kan fixa rumstempererat smör på tre minuter.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!