Nöje

20 år sedan 11 september – här är 5 nya dokumentär om terrorattackerna

Lördagen den 11 september är det 20 år sedan världen stod stilla och följde den värsta terroristattacken USA någonsin varit med om på TV världen över. Två flygplan fulla av passagerare kapades och flög med en kvarts mellanrum rakt in i två av världens högsta skyskrapor, Twin Towers, som var en del av World Trade Center-komplexet.

Foto: 9/11: Inside the President’s War Room

Det var den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida i ledning av Osama bin Laden som genomförde en serie terroristattacker mot både civila och militära mål i USA. Totalalt kapades fyra flygplan: två flögs in i tvillingtornen World Trade Center i New York, ett i USAs försvarshögkvarter Pentagon och det fjärde havererade på ett fält i Pennsylvania.

2 996 personer omkom och över 6 000 personer skadades i attackerna, som fortfarande räknas som det största terrordådet i världshistorien.

I år har flera nya dokumentärer släpps i samband med att det gått 20 år sedan attackerna. Nedan listar vi 5 nya dokumentärer som varit i ropet!

NYC Epicenters 9/11-2021½

HBO serie i 4 delar (8 timmar) av Spike Lee som fått mycket kritik och tvingats klippa om då han gett utrymme till konspirationsteorister.

Foto: HBO

Turning Point: 9/11 and the War on Terror

Dokumentären Vändpunkten: 11 september och kriget mot terrorismen på Netflix i 5 delar regisserad av Brian Knappenberger. Vi får följa vad som ledde upp till händelserna 11 september 2001 och hur stor påverkan det haft på världen. Vi får höra personliga berättelser från händelserna, se USA:s reaktioner både nationellt och globalt samt en överblick på historien och framtiden.

Nästa bild

11 september - överlevarna berättar

20 år efter terrrorattacken på World Trade Center, Pentagon och United 93 kommer en ny dokumentär från BBC som skildrar hela händelseförloppet under dagen som skulle förändra världen. Kan ses på TV4 Play här.

Nästa bild

9/11: Inside the President’s War Room

En ny dokumentärserie från Apple TV+ och BBC som berättar historien om 9/11 utifrån presidenten och de närmaste beslutfattarnas ögon som svarade för nationen.

Nästa bild

Too Soon

Dokumentären Too Soon tar upp frågan när det är okej att skämta om tragedier.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!