Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

5 saker vi ångrar på dödsbädden – tänkvärda tips för att undvika dem

En dag ska vi alla dö… Alla andra dagar ska vi det inte! Det är så sant som det är sagt men Bronnie Ware, som arbetat med just döende patienter har dragit en hel del tänkvärda lärdomar från den allra sista tiden i livet och sammanställt dessa i fem punkter. Det för att påminna oss om vad som faktiskt är viktigt innan det är för sent.


Foto: Unsplash

 

När Bronnie Wares patienter fick frågan om de ångrade något, eller om det fanns något de önskat göra annorlunda dök samma teman upp om och om igen. Det här är de fem vanligaste.

angrar mest pa dodsbadden

1. Jag önskar att jag vågat leva ett liv sant mot mig själv – inte ett som andra förväntade sig  

 

Detta var det vanligaste folk ångrade. Och när människor inser att deras liv håller på att ta slut är det lätt att summera alla ouppfyllda drömmar. “De flesta hade inte ens uppfyllt hälften av sina drömmar och var tvungna att dö med vetskapen att det berodde på val dom själva hade gjort, eller inte gjort.”

 

TIPS: Drömmer du om att flytta utomlands, starta ett kafé eller kanske släppa en bok? Gör det bara. Tajmingen kommer aldrig att vara perfekt men vad är det värsta som kan hända? Du kanske inte trivs utomlands? Åk hem igen då. Kaféet kanske inte går bra? Lägg ner det då. Boken kanske inte får kontrakt efter allt slit? Nej, men då kan du alltid trycka den själv. Du förtjänar att uppfylla dina drömmar men det är bara du som har nyckeln till dem.

angrar mest pa dodsbadden

2. Jag önskar att jag inte jobbade så hårt

 

“Detta kom både från män och kvinnor men framförallt alla manliga patienter som jag tog hand om. De kände att de gick miste om sina barns ungdom och sin partners sällskap.”

 

TIPS: När det kommer till jobb så går det att förenkla din livsstil och göra medvetna val som leder till mer frihet. Trivs du inte i det ekorrhjul du skapat så se över dina möjligheter. Kanske skulle du behöva testa något helt nytt eller varför inte starta eget och bestämma helt över din egna tid? Bara testa! En sak är säker – varken din kropp eller hälsa kommer att tacka dig för alla övertidstimmar.

angrar mest pa dodsbadden

3. Jag önskar att jag vågade uttrycka mina känslor mer

 

“Många begravde sina känslor för att hålla sams med andra. Resultatet blev en medioker existens där de aldrig blev den som de verkligen var kapabel till att bli. Många utvecklade sjukdomar relaterat till sin bitterhet.”

 

TIPS: Våga säg ja men även nej när det behövs. Säg vad du tycker och säg även ifrån. Att vara rak och ärlig kan verka skrämmande i vissa situationer men det kommer i slutändan att hjälpa dig att skapa en mer hälsosam relation till både dig själv och din omgivning.

angrar mest pa dodsbadden

4. Jag önskar att jag höll kontakten med mina vänner 

 

“Ofta skulle de inte riktigt inse alla fördelar med gamla vänner förrän de nådde sina sista veckor i livet och då var det inte alltid möjligt att leta upp dem. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de hade låtit gyllene vänskap rinna ut i sanden genom åren. Det fanns mycket djup ånger över att inte ge vänskap den tid och ansträngning som det förtjänade.”

 

TIPS: Ja, det är svårt att hålla kontakten med alla vänner. Speciellt med en hektisk livsstil men när du står inför döden så betyder varken materiella ting, pengar eller status någonting. Då handlar allt om kärlek och relationer. Så ta upp telefonen, skicka ett mess och hör av dig (även om det var du som hörde av dig sist.) Glöm helt enkelt inte att vattna dina nära relationer så de blommar livet ut.

angrar mest pa dodsbadden

5. Jag önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare 

 

“Detta är en förvånansvärt vanlig kommentar. Många inser inte förrän i slutet att lycka är ett val. De fastnade i gamla mönster och vanor. Denna insikt svämmade in i deras känslor och deras fysiska liv. Rädsla för förändring gjorde att de låtsades för andra, och för sig själv, att de var nöjda, trots att de i själva verket djupt inom sig längtade efter att få skratta ordentligt och ha lekfullhet i sitt liv igen.”

 

TIPS: Vad andra tycker och tänker om dig har inte du med att göra. Alla kan inte älska en men du kan välja att älska dig själv och göra allt i din makt för att du ska bli lycklig. Försök att inte grubbla och oroa dig så mycket över småsaker. Fokusera på det positiva och välj glädje!

Källa: www.bronnieware.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!