Nöje

6 tips på hur du kommer göra succé på ditt nya jobb

Att börja ett nytt jobb kan kännas lika läskigt som det gjorde att börja på en ny skola. Du känner ingen och vill göra allt för att göra ett gott intryck. Vi ger dig sex tips på hur du gör succé på ditt nya jobb.

succe-pa-jobbet-framgangsrik-puff

 

1. Presentera dig för alla

Det kan kännas omtumlande att träffa så många nya personer på en och samma gång. Men se till att du hälsat på alla innan den första veckan är slut, satsa på att göra ett bra första intryck. Är du blyg kan du alltid be din chef skriva ner en lista på de viktigaste personerna som du kommer ha kontakt med. På det viset kan du säga “X sa att du skulle vara en nyckelperson för mig i mitt arbete…” en bra inledande mening.

 

2. Ställ en massa frågor

När du håller på att lära dig ditt nya jobb kommer det dyka upp en massa frågor. Efter ett tag känner en sig rätt jobbig när en för fyrtioelfte gången frågat skrivbordsgrannen någonting. Känn dig inte jobbig, det är bättre att fråga än inte alla. För att undvika att fråga något en gång var femte minut kan du skriva ner alla frågor du har och boka in ett avstämningsmöte där du ställer alla frågor. På det sättet slipper du känna dig jobbig och du kommer minnas svaren mycket bättre.

 

3. Prata inte om ditt gamla jobb

Du vet att du inte ska prata om dina ex när du är på dejt, detsamma gäller på ditt nya jobba (där ditt gamla jobb är exet). Ingen tycker det är kul att lyssna på vilka bra system ni hade på ditt förra jobb eller exakt vad du jobbade med. Avvakta med att prata om ditt jobb tills någon frågar dig.

 

giphy (1)

 

4. Förvänta dig inte att du kan allt

Den meningen är nästan som hämtad ur jantelagen men detta handlar inte om att “du inte ska tro att du är någon”, utan om jobbet kommer kännas lite lättare. Går du in med inställningen att det kommer vara svårt och obehagligt den första veckan kommer det kännas lättare när du upptäcker att det inte alls var så svårt, du kommer dessutom ha lättare för att ställa frågor och vilja lära dig mer. Går du däremot in med inställningen att du kan allt redan kommer du få panik om du märker att någonting var svårare än du trott.

 

5. Sätt realistiska mål 

När du börjar på ditt nya jobb vill du förmodligen göra allt för att imponera på chefen och visa att du är en bra rekrytering. För att förhindra att du går in i väggen redan första veckan kan det vara bra att ha satt realistiska mål  tillsammans med din chef och inte lovat för mycket. Säger du att du kommer kunna vända alla minus-siffror till plus de första månaderna kommer pressen på dig vara jättehög. Säger du däremot att ditt mål är att vända minus-siffror till plus inom det här året är pressen på dig lägre, lyckas du uppnå ditt mål tidigare blir chefen bara imponerad.

 

6. Klä dig rätt 

Det spelar egentligen ingen roll vad du har på dig utan det är vad du gör som spelar roll. Ändå nojjar vi över vad vi ska ha på oss första dagen på det nya jobbet. Vi vill inte råka ha på oss kostym och sedan upptäcka att alla ha jeans och t-shirt eller vise versa. Kolla därför in redan på arbetsintervjun vad personerna har på sig. Lägg märke till vad intervjuaren har på sig och försök se vad de andra på kontoret har på sig.

 

Foto:  20th Century Fox

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!