Nöje

7 läskiga saker din telefon vet om dig

Har du någonsin tänkt på vilka enorma mängder känslig data som din mobil sitter på? Vi listar några av de mest anmärkningsvärda sakerna din telefon vet om dig och hur du skyddar denna information från att hamna i fel händer.

Foto: Pexels

1. Vilken plats du befinner dig på

Många appar som du har på din telefon kräver geografisk lokalisering. Detta innebär att de följer din plats i realtid och vet precis var du befinner dig.

2. Vad du pratar om med dina vänner

Om du använder dig av virtuella assistenter som Siri (Apple), Alexa (Amazon) eller Google Assistant så ska du vara medveten om att dessa kan spela in dina samtal och till och med spara informationen. Kan detta vara anledningen till att du pratar om något med dina kompisar ena stunden och kort därefter bombarderas med annonser om just den grejen?

3. Hur ditt ansikte och fingeravtryck ser ut

Att använda fingeravtryck för identifiering och åtkomstkontroll är något som nästan alla gör. Men har du tänkt på att din telefon faktiskt har lagrat information om hur ditt fingeravtryck och ansikte ser ut?

4. Vilka lösenord du använder

I stort sett alla appar som du har på din telefon kräver att du registrerar dig. Även de onlinebutiker och tjänster som vi loggar in på med mobilen tar del av lösenorden vi använder.

5. När och var du tar dina bilder

När du skickar en bild till någon, eller laddar upp ett foto, så avslöjas telefonens modell samt exakt var och när bilden togs.

6. Fakturainformation

När du handlar något på din telefon så lagras både den kontakt- och adressinformation som du uppger.

7. Dina Google-sökningar

Google använder sig av dina sökningar och historik i reklamsyfte.

Vad kan du göra för att skydda din information?

Din mobil sitter alltså på en hel del information som du absolut inte vill att någon obehörig får tag på. Använd dig av följande tips för att skydda din information:

Ge inte appar tillgång till funktioner de inte behöver

Först och främst, var medveten om att många appar fungerar utan att du ger dem din information. Ifrågasätt om det verkligen är nödvändigt att ge en app tillgång till din plats, kamera, mikrofon eller dina kontakter. Om du avstår från att godkänna dessa saker så kan du hindra spårare från att ta del av din information.

Skydda dina lösenord

Aktivera tvåfaktorsautentisering. Detta innebär att unika lösenord skapas för dina konton online, som du kan lagra säkert i ett krypterat valv med lösenordshanterare.

Inaktivera Wi-Fi

Gör det till en vana att stänga av Wi-Fi och Bluetooth. Om du inte stänger av Wi-Fi och Bluetooth när du inte använder dem så är risken att din telefon letar efter potentiella anslutningar. Med offentligt Wi-Fi kan känsliga data fångas upp och stjälas, så se till att du stänger av dessa funktioner när du inte behöver dem.

Inaktivera geotaggning

Skydda dina bilder från hackare. Detta gör du genom att inaktivera geotaggning i sekretessinställningarna. Något annat som kan vara värt att göra är att lagra dina foton i ett krypterat moln. Detta har två fördelar: om din mobil blir stulen så kan ingen komma åt bilderna, och det gör dessutom att du enkelt kan få tillbaka bilderna till din nya telefon.

Dölj din trafik med VPN

Använd en VPN som krypterar din onlinetrafik. Din trafik blir då dold för alla som kan tänkas försöka få tillgång till den.

Läs även:

5 smarta knep för att ladda din iPhone dubbelt så snabbt.

Källa: Readers Digest

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!