Nöje

Blue Monday – 7 tips på hur du gör den deppigaste dagen till den peppigaste

Så var årets deppigaste dag här … Men låt inte Blue Monday styra ditt humör – dags att vända årets depp till pepp! Ta del av sju härliga tips som ger dig en riktigt bra måndag trots dagens dåliga rykte.

Foto: Unsplash

Var det lite extra jobbigt att lämna sängen imorse? Var du orimligt otaggad på att dra till jobbet? Det kan finnas en anledning bakom den känslan. Psykologen och livscoachen Cliff Arnall myntade uttrycket “Blue Monday” år 2005 och menade att han tagit fram en ekvation som visar att det finns en dag på året som är lite deppigare än alla andra – en dag som brukar infalla den tredje måndagen i januari.

Men vilka faktorer är det Cliff Arnall utgått ifrån i den matematiska ekvationen? Det är allt från det kalla och mörka vädret, lite pengar kvar på kontot i väntan på löning (som känns SÅ långt bort!), att en rolig tid med jul och nyår är förbi samt att man kanske redan hunnit bryta sina nyårslöften.

Läs även: “Idag är det “Quitters Day” – så håller du ditt nyårslöfte”

Även forskare ska under tre års tid ha analyserat två miljoner inlägg som britter twittrat. Resultatet visade att just på den tredje måndagen i januari fanns det fem gånger så många negativa tweets om bland annat skuldkänslor på grund av brustna nyårslöften. Enligt jurister är dagen även känd som en skilsmässomåndag eftersom flest skilsmässor börjar den här dagen.

Ta del av våra bästa sju tips nedan om du vill vända dagen från deppig till peppig!

1. Ta en promenad på lunchen

Att röra på sig är bland det bästa du kan göra för din hälsa. Träning ökar kroppens produktion av ”måbra”-hormoner så som endorfiner, dopamin och serotonin och kan motverka depression och ångest. Ta vara på dagsljuset och ta en sväng runt huset på lunchen för att röra på dig. 

2. Ge en komplimang

Positivitet smittar av sig! Ge en komplimang till en kollega eller ring din mamma och berätta hur mycket hon betyder för dig. Personen som får en komplimang blir glad och kanske till och med säger något snällt till någon annan. Den perfekta goda cirkeln med andra ord!

3. Gör något som gör dig glad

Om det är någon dag du kan unna dig lite extra borde väl ändå vara idag? Är du sugen på den där semlan du såg på ett café igår eller kan du inte sluta tänka på den där tröjan du såg i ett skyltfönster? En deppig dag blir genast peppig när du unnar dig något som gör dig glad.

4. Styr upp dina löften och lätta på kraven

Känner du att du har haft en trög start på månaden och känner du skuldkänslor över att din nystart resulterade i att falla tillbaka i gamla mönster? Då kan det vara dags att sätta dig ner och fundera över dina nyårslöften. Sätt istället realistiska och uppnåeliga krav, det blir så mycket roligare när man sätter löften man faktiskt kan hålla!

5. Höj mysfaktorn

Visserligen är dagen kall och mörk, men tänk positivt – våren är faktiskt på ingång även om det kanske kännas en bit bort. Fram till dess, tänd ett doftljus, hitta en bekväm plats i soffan och kolla på din favoritfilm när du kommer hem från jobbet. Bara för att julen är över behöver inte det betyda att myset är över!

6. Våga färg!

Svartklädda outfits är så snyggt men erkänn att allt känns lite mer peppigt med färg? Här kan du hitta inspiration på färgglada plagg som höjer humöret med en gång!

 7. Planera smart

Vi vet att januari kan kännas lite extra tuff när man spenderat nästan alla sina pengar på julklappar och en snygg nyårsoutfit. Behöver du leva lite snålare i väntan på lönen kan ett smart knep vara att ta med sig matlåda till jobbet. Vem tackar förresten nej till nyttiga recept som går snabbt att laga? Här kan du hitta åtta sådana recept!

Källa: Daily Mail

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!