8 goda soppor för alla smaker
Gott, enkelt och nyttigt – en värmande soppa är den perfekta maträtten för kalla dagar. Här hittar du åtta recept på grönsakssoppor för alla smaker.
Blomkål, tomat eller pumpa? Oavsett vilken typ av soppa som är din favorit så hittar du säkert något för dig bland de här recepten på goda, värmande soppor.
Krämig Blomkålsoppa
Du behöver:
600 g blomkål
6 dl vatten
2 dl Mjölk
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl Vispgrädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Dela blomkålen i buketter. Koka upp mjölk, vatten och buljongtärningar. Lägg ner blomkålsbuketterna. Koka tills de är riktigt mjuka, ca 10- 15 min. Häll av det mesta av kokspadet och spara det. Mixa blomkålen i en matberedare eller mixer.
Häll tillbaka blomkålspurén och kokspadet i kastrullen. Tillsätt grädde och koka ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar.
Fotograf: Unsplash
Morotssoppa med paprika, citrongräs och ingefära
Du behöver:
(2-4 personer)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 1 1/2 tsk färsk färsk riven ingefära
1 morot
1 paprika
1 citrongrässtång
400 ml fet kokosmjölk
1/2 dl vitt vin, jag använder barrels and drums alkoholfria, detta kan uteslutas
Saften av 1/2 clementin
Några droppar agave eller honung
1/2 dl näringsjäst, kan uteslutas
Salt & peppar efter behag
Några puffar gurkmeja
1 paket Silken tofu
Topping:
Ärtskott
Mynta
Koriander
Hampafrön
Chiliflingor
Ingefära och clementindressing (se recept nedan)
Ingefära och clementindressing:
2 msk tamarisoja
1 msk pumpafröolja, alt. sesamfröolja eller annan valfri olja
saften av 1 clementin
Zest av 1 lime
1 nypa salt
1/2 tsk agave eller honung
1 tsk riven ingefära
2-3 cm finhackad röd chili, lite beroende på hur starkt du vill ha
Gör så här:
I en större kastrull, stek lök och vitlök på låg värme i lite kokosolja tills dom är mjuka.
Skär moroten och paprika grovt och lägg kastrullen. Lägg även i ingefäran.
Dela citrongrässtången på längden till 3 delar och lägg i kastrullen.
Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom tofun och låt puttra under lock i 15-20 min.
Fiska upp citrongrässtängerna och häll soppan i en mixer. Mixa slät och smaka av.
Skär upp silken tofu i kuber och lägg i botten av serveringsskålen. Häll på varm soppa och toppa med mynta, koriander, hampafrön, chiliflingor och lite ingefära – och clementindressing!
Sparrissoppa och vitlöksfrästa champinjoner
Du behöver:
300 gram sparris
100 g champinjoner
½ gul lök
1 klyfta vitlök
1 cm finhackad färsk chili
1,5 dl grädde
3 dl utblandad grönsaksbuljong
Olivolja
Gör så här:
Skär sparris i små bitar och släng den nedersta trådiga delen. Skär även chili och gul lök i fint.
Fräs allt i stekpanna med lite olivolja.
Häll sedan över grönsaksbuljong och grädde och låt sjuda på medelstark värme i minst fem minuter.
Medan soppan sjuder steker du upp halverade champinjoner med lite smör och en klyfta vitlök (ta mer om du älskar vitlök).
Mixa soppan med stavmixer och vänd sedan ner de vitlöksfrästa champinjonerna.
Dekorera soppan med kokt sparris och servera med gott, smakrikt bröd.
Fotograf: Instagram @pinchofparsely_
Rotfruktssoppa
Du behöver:
2 schalottenlökar
2 rotselleri (2 st motsvarar ca 700 g)
1 palsternacka
1 fänkål
1 stor potatis
2 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 l hönsbuljong eller grönsaksbuljong för vegetarisk (tärning eller fond + vatten)
ev några droppar tryffelolja
salt och peppar
ev färsk rosmarin till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skala och skär rotfrukterna i större bitar. Fräs alla rotfrukter i olivoljan utan att de tar färg.
Droppa i balsamvinäger och tillsätt en tredjedel av buljongen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll över i en matberedare och mixa väl, eller mixa i grytan med mixerstav. Häll tillbaka blandningen i grytan och tillsätt resterande buljong. Smaka av med tryffelolja, peppar och ev salt.
Garnera ev med det gröna på fänkålen och kanske lite finklippt färsk rosmarin.
Recept: Ica.se
Fotograf: Unsplash
Tomatsoppa med rostat vitlöksbröd
Du behöver:
4 färska tomater
1 stor gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 förp krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl mellan- eller vispgrädde
Vitlöksbröd:
8 skivor bröd
1 vitlöksklyfta, pressad
smör, rumstempererat
Basilika, hackad
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken och stek den försiktigt i smör eller olja.
Skiva tomaterna i mindre bitar.
Mixa tomatbitarna med den stekta löken och vitlöken, de krossade tomaterna och tomatpurén. Smula i grönsaksbuljongen och häll på vatten i en stor kastrull.
Låt allt koka i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Använd dig av en stavmixer eller matbredare och mixa allt tills du har en slät soppa. Späd ut med grädde efter smak.
Servera med nygräddat vitlöksbröd och en klick basilikacréme.
Basilikacréme
2 1/2 dl créme fraiche
1 kruka färsk basilika
Gör så här:
Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.
Vitlöksbröd:
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa vitlöken och blanda ihop den med smöret, strö över lite salt och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Strö över lite hackad basilika.
Fotograf: Nerdswithknives.com
Pumpasoppa
Du behöver:
400 g butternut pumpa
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 tsk koksolja
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 tsk färsk ingefära
salt, peppar
3,5 dl kokande vatten
2,25 dl matlagningsgrädde av havre eller soja
Gör så här:
Skala och skär pumpan i små bitar. Bryn lök och vitlök i kokosolja tills den är gyllene. Lägg sedan ner pumpan och i ca 10 min med omrörning. Häll sedan på vattnet och låt puttra i ca 20 min. Lägg sedan ner allt i en mixer och mixa till en slät soppa. Lägg ner soppan i en kastrull och addera den veganska matlagningsgrädden. Färdig!
Morotssoppa med kokos
Du behöver:
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
500 g skivade morötter
1 tsk spiskummin
1 – 2 msk riven ingefära
1 krm chiliflakes
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk konc grönsaksfond
6 dl vatten
1 msk färskpressad limejuice
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, morötter, spiskummin, ingefära och chiliflakes tills de får lite färg.
Häll i nästan all kokosmjölk i grytan ihop med grönsaksfond och vatten. Låt sjuda utan lock cirka 15–20 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt limejuice, salt och svartpeppar. Späd ev med vatten.
Till servering: Ringla över resten av kokosmjölken och toppa gärna med pumpafrön vid servering.
Recept: Ica.se
Fotograf: Unsplash
Grön ärtsoppa med wasabi
Du behöver:
2 portioner
300 g frysta ärtor
2 dl vatten
1 dl havregrädde
1 gul lök
1 msk lantbuljong
1 vitlöksklyfta
½ pressad citron
1 tsk wasabi
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 msk kallpressad kokosolja
Gör så här:
Hacka löken och stek i kokosolja någon minut. Tillsätt ärtor, vatten och låt koka upp i 5 minuter. Häll i havregrädden och smaka av med vitlök, wasabi, citron och kryddor. Mixa med en stavmixer eller häll soppan i en blender (som tål värme) och mixa tills den är helt slät. Låt soppan puttra på medelhög värme några minuter till.
Servera med sesamfrön
Fotograf: Unsplash