Nöje

“Adopt, don’t shop” – här kan du adoptera djuränklingar

Det sägs att det finns ett oerhört sug efter att skaffa husdjur i Sverige just nu, men det finns ju fler sätt att få en ny fyrbent vän än att köpa en valp eller kattunge från en uppfödare eller i värsta fall en smuggelliga. Varför inte adoptera en “änkling”? Läs mer om hur du gör nedan!

Foto: Unsplash

Att svenskarnas sug efter att ha ett gulligt husdjur hemma har ökat under Corona kan ingen ha missat. Enligt Agria, som bland annat försäkrar husdjur, har antalet förfrågningar ökat lavinartat under 2020, skriver SVT. Försäkringsbolaget uppger att smådjur har ökat med 20 %, häst med 19 %, hund med 17 % och katt med 14 % – något som sannolikt både har drivit upp priserna på de små liven samt ökat smugglingen av husdjur in till Sverige.

En del kanske inte riktigt tänkte igenom beslutet att skaffa en ny familjemedlem, något som bland annat Charlotte Löffler, som är corporate affairs director för Royal Canin i Norden, uttryckte oro för i en artikel i DN. Det kan vara en anledning till att djuren hamnar på djurhärbärgen eller djurhem, en företeelse som är så pass vanlig i USA att sloganen “adopt, don’t shop” nu används av allt fler för att uppmana till att adoptera en hund från dessa hem.

Men det finns ju fler anledningar till att ett djur inte längre kan stanna i en persons hem – den mest sorgliga är ju såklart om husse eller matte går bort och den fybenta vännen blir ensam kvar. Det är något som begravningsbyrån Fonus nu uppmärksammar under devisen “djuränklingar“, där de helt enkelt samlar djuren som blivit ensamma kvar när deras husse eller matte har avlidit.

Där hittar vi bland annat Kung Rudolf, en hemlös katt som matades av en snäll man som nyligen gick bort, samt Nina, en blyg men nyfiken liten kisse som älskar att leka. Du kan läsa mer om dem och de andra katterna här.

Om du är sugen på att adoptera en hund eller katt kan du även spana in Hundstallet eller den här långa listan hos Djurens Rätt över föreningar som du kan adoptera djur genom.

 

Läs också:

6 vetenskapliga anledningar till varför du skall skaffa hund.

Glöm Tiger King – här är 5 riktiga animal queens.

Ditt stjärntecken avslöjar vilken hundras du passar bäst ihop med.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!