Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Glöm Tiger King – här är 5 riktiga animal queens

Har även du sträckkollat serien Tiger King och alla dess tragiska vändningar på Netflix? Då kanske du också har blivit lite deppad av hur djuren behandlas där – men det finns ju faktiskt mängder av människor som brinner för djur på riktigt. Vi har listat 5 ikoniska sådana kvinnor (och slängt in en svensk manlig innebandyspelare som bonus) här nedanför!

Foto: Instagram @ricksmolan @artistpoet

1. Robyn Davidson

Skulle du få för dig att vandra över halva Australien – från Alice Springs, mitt i landet, till landets västkust? Det är nog få som skulle tänka tanken, men det var precis vad Robyn Davidson gjorde. I två år tränade hon kamelerna Dookie, Bub, Zeleika och Goliath för att klara av tuffa förhållanden, och tillsammans med hunden Diggity satte de av mot västkusten år 1977. Hon mötte upp sin dåvarande pojkvän, fotografen Rick Smolan, tre gånger under den nio månader långa resan, som avslutades med den ikoniska bilden av Robyn som badar med en av kamelerna.

Känns historien bekant? Robyns historia syntes på vita duken i filmen Tracks, som bygger på den bok med samma namn som hon skrev efter all den uppståndelse som hennes berättelse fick i National Geographic. Med all rätt!

2. Tippi Degré

Att ha en elefant som bror och leoparder som vänner låter väl inte helt fel? Tippi Benjamine Okanti Degré föddes 1990 i Namibia och tillsammans med sina två föräldrar, som båda är fotografer, växte hon upp i vildmarken i Sydafrika. I boken Tippi: My Book of Africa ser vi henne bland annat hålla en surikat som gosedjur, rida på en struts och rida själv på en elefant – och allt detta innan tio års ålder.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av BAHAR AKINCI (@baharakinci)

Tippi Degré har beskrivits som verklighetens Mowgli – och vi är beredda att hålla med!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ✨Soul Coach ॐ ? Artists ??? (@marta_madhubliss)

3–5. Jane Goodall, Birutè Galdikas & Diane Fossey

Det går inte att göra en sådan här lista utan att nämna the one and only Jane Goodall – den numera ikoniska brittiskan som 26 år gammal reste från hemlandet England till Tanzania och nationalparken Gombe och där fick en unik insikt i chimpansernas liv när hon observerade dem. Bland annat upptäckte hon beteenden hos chimpanserna som tidigare ansetts vara typiskt “mänskliga”, som till exempel att pussas, kramas och kittlas.

60 år senare är hon bland annat grundare av Jane Goodall Institute, som hon startade redan 1977 och som arbetar globalt för bevarandet av djur och natur. Hon och Birutè Galdikas, som studerade orangutanger, och Diane Fossey, som studerade bergsgorillor fram till att hon tragiskt mördades 1985 av vad som tros ha varit en tjuvjägare, kallades för The Trimates för sina studier av primater, och tillsammans har de har bidragit med många viktiga insikter om arbetet med att bevara arter – bland annat vikten av att involvera och räkna in behoven hos den lokala befolkningen och miljön.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst)

Bubblare

Han är varken en van djurhållare eller kvinna, men de senaste dagarna har en OTROLIG historia utspelat sig på Instagram efter innebandystjärnan och Pixbo-spelaren Andreas Stefanssons möte med en andunge som tappat bort sin mamma. Efter att ha letat i timmar blev han “mamma” till anden, som han döpte till Ivan efter AIK-spelaren Ivan Turina som tragiskt gick bort för sju år sedan.

Redan efter drygt ett dygn fick anden Ivan ett nytt kärleksfullt hem på en gård utanför Stockholm – men Instastoryn finns kvar att njuta av i Andreas Stefanssons Instagram-profil. Klicka in och njut (och förbered dig på en och annan gråtfest när du ser dessa nya BFF:s!).

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett litet potpurri från de första 24 timmarna i Ivans liv ⛱

Ett inlägg delat av ??/?? (@stefansson)

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!