Nöje

Alicia Vikander: “Nu har jag möjligheten att tacka nej till filmroller”

Alicia Vikander: “Nu har jag möjligheten att tacka nej till filmroller”
6 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2015/10/1.1.jpg

Alicias filmer 2015: ”Ex Machina”

Science fiction om artificiell intelligens. Alicia spelar huvudrollen som en mycket mänsklig robot.

https://metromode.se/files/2015/10/2.2.jpg

Alicias filmer 2015: ”Tulip fever"

Ett historiskt drama som utspelas i tulpanhysterins Amsterdam. En konstnär (Christoph Waltz) förälskar sig i tjejen han ska porträttera.

https://metromode.se/files/2015/10/4.1.jpg

Alicias filmer 2015: ”The man from U.N.C.L.E”

Regissören Guy Ritchie har tagit sig an den gamla teveserien från kalla krigets dagar om en amerikansk och en rysk agent som tillsammans kämpar mot en kriminell organisation som hotar hela världen.

https://metromode.se/files/2015/10/5.jpg

Alicias filmer 2015: ”The danish girl”

Ett historiskt drama som utspelas i Danmark. Alicia Vikander spelar frun till den förste man som genomgick en könsbytesoperation.

https://metromode.se/files/2015/10/9.jpg

Alicias filmer 2015: ”Adam Jones”

Bradley Cooper är en kock på dekis som åker till London för att rädda sin karriär och skaffa några Michelinstjärnor. Alicia Vikander spelar mot bland andra Uma Thurman, Sienna Miller och Jamie Dornan.

https://metromode.se/files/2015/10/13.1.jpg

Alicias filmer 2015: ”The light between oceans”

Inspelningen där hon träffade Michael Fassbender. De är ett fyrvaktarpar som hittar ett barn i en tom båt.

Alicia Vikander belönades med en guldbagge första gången hon syntes på vita duken. Sedan dess har hon erövrat såväl Hollywood som modevärlden. Metro Mode summerar karriären för Sveriges starkast lysande filmstjärna sedan Ingrid Bergman.
 
Den 11 juni gjordes ett sällsynt besök hemma i Sverige. Eftersom hon är ambassadör för märket dök Alicia Vikander upp när Louis Vuitton-butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm återinvigdes. Med sig hade hon livvakt och agent, var mer eller mindre förbjuden att prata med den närvarande pressen, fick lite snygga grejer och försvann efter ungefär tio minuter.
 
Som det anstår en världsstjärna. Vilket förvånade en del närvarande. För även om Sverige vant sig vid framgångsrika unga svenskar från First Aid Kit, Icona Pop och Tove Lo till Joel Kinnaman och Alexander Skarsgård så är det som om Alicia Vikander flugit under radarn i ett par år.
 
Bara fem år efter sin första stora svenska roll i Lisa Langseths drama ”Till det som är vackert” har skådespelerskan flyttat till London, spelat in ett tiotal filmer och blivit ihop med kollegan Michael Fassbender. Efter att ha haft den kvinnliga huvudrollen i hyllade science fiction-dramat ”Ex Machina” har hon blivit en sensation, av den där typen som får äran att pryda magasinet Interviews omslag och som kommer att ha synts i sex riktigt stora filmproduktioner bara under 2015.
– Det är nästan så att jag är rädd för att folk ska tänka ”men gud, är det hon igen!”, sa Alicia Vikander när hon intervjuades av Elle.
 
Bakom henne ligger tre år utan någon längre vila över huvud taget. Men slitet har gett resultat. Numera blir hon erbjuden uppdrag som hennes svenska kollegor bara kan fantisera om. Hon är idag på den nivån att Louis Vuitton precis presenterat henne som företagets nya ”musa”, vilket placerar henne i sällskap med Jennifer Connelly och Michelle Williams. Och i höst frontar Alicia det franska modehusets kampanj. Att den svenska filmstjärnan har stil har inte undgått någon – nyligen utsågs hon till ”Hollywoods bäst klädda” av Vanity Fair.
 
Att ett av hennes få svenska uppdrag varit att göra speakerrösten till Stig Björkmans nyutkomna dokumentär ”Jag är Ingrid” är mycket passande. För om Sverige någonsin haft en skådespelare som kunnat utmana Ingrid Bergmans ikonstatus så är det just Alicia Vikander.
 
Alicia växte upp i Göteborg. Pappa Svante är psykiatriker och mamma, Maria Fahl-Vikander, skådespelerska som jobbat på bland annat Göteborgs Stadsteater. Föräldrarna skilde sig tidigt och Alicia fick följa med till teatern när mamma arbetade. Under föreställningarna sov hon bakom scenen.
 
– Det tog faktiskt ganska många år innan jag förstod att det där roliga som jag fick följa med på var ett jobb, sa hon till Svenska Dagbladet häromåret.
 
Som sjuåring medverkade Alicia i Göteborgsoperans uppsättning av ”Kristina från Duvemåla” och när det var dags för gymnasiet valde hon Balettskolan i Stockholm och flyttade upp till huvudstaden på egen hand. Där bodde hon ”i en stor garderob” och hade en minibar av hotellmodell till kyl.
 
Men dansen fick snabbt konkurrens. För tio år sedan spelade Alicia med i julkalendern ”En decemberdröm” och när hon lämnade skolan fick hon en roll i såpan ”Andra Avenyn” där hon spelade tonårstjejen Jossan.
 
Det stora genombrottet kom när regissören Lisa Langseth fastnade för Alicia och gav henne huvudrollen i långfilmen ”Till det som är vackert”. Hon belönades med en guldbagge för rollen och hade därmed kommit ungefär så långt man kan Sverige. Det var dags för Alicia att ge sig ut i världen.
 
Drivkraften var det inget fel på. Ett antal provscener skickades iväg till internationella rollbesättare, men utan resultat. Så Alicia tog sig till London på egen hand och tog in på ett vandrarhem. När ”Till det som är vackert” gick upp på bio var hon på en provspelning för huvudrollen i ”Snow white and the huntsman”. Hon gick vidare och var en av tre som valdes ut till att göra ett riktigt screentest i Los Angeles.
 
– Då satt jag på ett fik och grät så att folk trodde att jag blivit dumpad, berättade hon för Svenska Dagbladet.
 
Alicia fick inte rollen som Snövit och filmen blev främst uppmärksammad eftersom Kristen Stewart och regissören inledde den affär som innebar slutet på hans äktenskap och hennes förhållande med ”Twilight”-kollegan Robert Pattinson.
 
Men Alicia hade gjort ett avtryck och flyttade till London på heltid. Ett tag bodde hon tillsammans med sina lika ambitiösa vänner i Icona Pop.
– Det fanns råttor i lägenheten och vi var fyra tjejer som delade två enkelsängar, sa hon till tidningen The Telegraph. Området var bra, men lägenheten skitig. Vi hade en stor hög med kläder i mitten av rummet och delade på allt.
 
Snart hade såväl hon som Icona Pop-tjejerna lyckats över alla (andras) förväntningar. Alicia spelade mot Mads Mikkelsen i ”A royal affair”. Det innebar hennes kanske största utmaning i karriären så här långt; hon var nämligen tvungen att tala danska.
 
– Jag var skräckslagen varje morgon när jag vaknade. Om jag har druckit två glas vin vågar jag prata danska, då är man ju mer avslappnad. Faktum är att min dialogcoach sa att jag borde gå ut och dricka varje kväll eftersom det skulle få det att komma naturligt.
 
Filmen blev mycket uppmärksammad och därefter drog de senaste årens stora karusell igång på allvar. Hon fick en roll i storfilmen ”Anna Karenina”, sköt emellan med Lisa Langseths ”Hotell”, spelade huvudrollen i krigsdramat ”Testament of youth” och gjorde därefter fantasyfilmen ”Seventh son”. Inför den fick hon göra sin första stora intervju på amerikansk mark. En erfarenhet som var aningen speciell eftersom den ägde rum på den stora seriemässan Comic Con inför en publik bestående av sju tusen utklädda personer.
 
– Jag gick runt där och log och ville bara uppleva allt och kände att det var så mycket kärlek och sedan går någon förbi och bara ”varför har du inte kostym, jävla tönt?”. Åker jag dit en gång till tänker jag också ha kostym, sa hon till Nöjesguiden.
 
Idag är Alicia Vikander yrkesmässigt en av de absolut mest eftertraktade skådespelarna i världen. Vacker, så klart, men också med ett ovanligt uttrycksfullt ansikte och en närvaro som fascinerat regissörer.
 
– Jag är otroligt lyckligt lottad som får jobba och att jag får välja filmer som jag vill vara involverad i, sa hon nyligen till Dagens Nyheter. Det är lite galet, för bara två och ett halvt år sedan var frågan hur jag skulle få ihop till hyran. Eftersom det är tufft att vara skådis säger man ja till det mesta som kommer för man måste ha bröd på bordet. Nu har jag möjligheten att tacka nej.
 
Därför är det kanske inte så konstigt att hon beskrev skådespelandet som ”en adrenalinkick” i en intervju. För den där känslan av att yrket faktiskt först och främst är roligt lever kvar från kvällarna när hennes mamma jobbade sent på teatern och Alicia passades av kollegorna bakom scenen.
 
– När någon säger det magiska ordet ”börja!” så släpper man allting. Sen är det ganska befriande att gå in i en annan roll, sa hon till Svenska Dagbladet och fortsatte:
 
– Då kan jag upptäcka känslor som normalt inte är tillåtna, som inte kan släppas fram om man vill ha ett fungerande socialt liv, haha.
 
 
Läs också:
13 faser du går igenom när du shoppar online
10 hetaste svenska modellerna på Instagram
11 ursäkter som alla kvinnor känner igen för att shoppa kläder med gott samvete

 
 
Av: Klas Ekman

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!