Nöje

Äntligen hemma-Björn om att komma ut som transperson: “Det var som att få ett extra liv”

I en intervju i QX kommer Lee Christiernsson, tidigare känd som “Snickar-Björn” i TV4:s Äntligen hemma, ut som transperson. “Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara”, säger hon.

Foto: Instagram @leechristiernsson/TV4

I intervjun med QX berättar Christiernsson, som numera kallar sig för Lee, att hon redan som liten hade ett “intresse för det motsatta könets uttryck i kläder, skor och smycken”.

“Jag har alltid vetat att jag är annorlunda, att något är ‘fel'”, säger hon och berättar att hon tryckte undan känslorna i över 40 år. “Jag har verkligen suttit på locket för att den inte ska gå upp, för någonstans har jag vetat att om jag öppnar den här lådan kommer jag inte att kunna stänga den igen. Jag har tryckt undan alla dessa tankar och känslor.”

Efter en skilsmässa 2018 tog Christiernsson de första stegen mot att “hitta sig själv”, som hon uttrycker det. Men att lyfta på locket till könsdysforin ledde till en depression och problem med alkohol:

“Det är rätt vanligt hos folk som ännu inte kunnat acceptera sin könsdysfori att de börjar missbruka, det kan vara allt från spel, sex, droger, sprit, shopping. Allt för att distansera sig och hålla sig sysselsatt. För mig har det varit jobb och alkohol. Men när jobben försvann [under pandemin] drack jag massor under depressionen, jag kunde ha supit ihjäl mig för i slutet av depressionen var jag helt förstörd”, säger hon.

“De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri”

Så en kväll i mars för ungefär två år sedan kom vändpunkten:

“Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då”, berättar hon. “Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt.”

Även om övergången till att bli Lee innebär kroppsliga förändringar så påpekar tv-profilen att hon fortfarande är samma person på insidan:

“Jag har två sidor, och jag har bara visat den ena. Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut.”

Christiernssons resa har dokumenterats i “Att bli Lee” som visas på TV4 måndagen den 6:e februari samt måndagen den 13:e februari.

Foto: Instagram @leechristiernsson /TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!