Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Årets Julklapp genom tiderna – här är hela listan!

Varje november tillkännages årets julklapp. Julklappen tenderar att berätta mycket om den tid vi lever i, som en spegel av samtiden. Spanar man bakåt blir det tydligt att årets julklapp i själva verket berättar mer än att bara vara ett tips på något man kan lägga under granen.

Foto: Joseph Lederer Netflix/Unsplash

Årets julklapp skulle visa sig bli den som legat i topp enligt ATGs odds. Evenemangsbiljetten är det vi önskar oss efter en lång och isolerad tid där vi varit mycket hemma. Det har dock gissats vilt fram till nu och evenemangsbiljetten var tätt följd av ryggsäck, pussel, tofflor, vattenflaska och sällskapsspel. Andra favoriter är donation till välgörenhet, miniväxthus, solceller och inomhuskompost. Spana in tidigare års julklappar nedan!

Krav för Årets Julklapp

Enligt HUI Research måste gåvan uppfylla ett eller flera av följande tre kriterier för att utses till årets julklapp:

1. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
2. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
3. Produkten ska representera den tid vi lever i.

Här är alla Årets Julklapp genom åren:

2021 – Evenemangsbiljetten

Efter att ha spenderat mycket tid hemma är den sociala upplevelsen av ett evenemang det alla önskar. Äntligen kan vi ses i större grupper och njuta av allt från musik till konst och sport!

2020 – Stormköket

I en tid då vi plötsligt inte kunde umgås inomhus med varandra blev stormköket den ultimata räddningen. Med stormköket var det möjligt att ses ute och äta en enkel middag ihop med nära och kära, även de i riskgrupp.

2019 – Mobillådan

Vi blev medvetna om hur mycket tid våra digitala hjälpmedel faktiskt snodde från det sociala umgänget. Hiva ner mobilen i en låda och släpp sociala medier en stund.

2018 – Det återvunna plagget

Vi blir mer och mer medvetna om cirkulärt mode och att inte förbruka jordens resurser genom urskillningslös konsumtion. Det återvunna plagget symboliserar en tanke på klimatet.

2017 – Elcykeln

Välj cykeln framför bilen kanske är lätt för vissa att säga. Det blir betydligt lättare med en elcykel som kan bära en trött småbarnsfamilj upp för sega backar efter en lång arbetsdag.

2016 – VR-glasögonen

VR slår igenom stort, nu ska VR-glasögonen finnas i var persons hem.

2015 – Robotdammsugaren

Ett billigare alternativ till städhjälp. Robotdammsugaren illustrerar både lite tid att lägga på hemarbete och att tekniken blir bättre och billigare.

2014 – Aktivitetsarmbandet

Med aktivitetsarmbandet blir det lättare att logga sin fysiska aktivitet och hålla stenkoll på hur mycket man behöver röra på sig och hur mycket man faktiskt rör på sig.

2013 – Råsaftcentrifugen

Vid den här tidpunkten blev det extremt trendigt att göra sina egna superjuicer på allt nyttigt som gick att få tag på. Mängder av receptböcker på samma tema publicerades samma år.

2012 – Hörlurarna

Att få avskärma sig en stund från verkligheten har alltid varit populärt. Med hörlurar som årets julklapp blev det till och med en uppmaning!

2011 – Den färdigpackade matkassen

Nu hade vi inte tid att handla vår egen mat längre, sega eftermiddagar i mataffären med hungriga barn var ett minne blott. Den färdigpackade matkassen finns idag i fler varianter och likaså hembeställning av mat.

2010 – Surfplattan

I samband med att smartphones började sprida sig till var och varannan person dök surfplattan också upp. En supertrendig julklapp 2010.

2009 – Spikmattan

2008 – En upplevelse

2007 – GPS-mottagaren

2006 – Ljudboken

2005 – Ett pokerset

2004 – Den platta tv:n

2003 – Mössan

2002 – Kokboken

2001 – Verktyget

2000 – DVD-spelaren

1999 – Boken

1998 – Dataspelet

1997 – Det elektroniska husdjuret

1996 – Internetpaketet

1995 – CD-skivan

1994 – Mobiltelefonen

1993 – En doft (parfym)

1992 – TV-spelet

1991 – CD-spelaren

1990 – Woken

1989 – Videokameran

1988 – Bakmaskin 

Läs även:

Detta kan bli årets julklapp 2021 – enligt oddsen!

Här är de bästa och sämsta julklapparna (enligt studie).

Årets julklapp 2020 – stormköket.

Foto: Joseph Lederer Netflix/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!