Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Här är de bästa och sämsta julklapparna (enligt studie!)

Är du ute i god tid och är i full färd med att fixa årets julklappar redan nu? Då kan den här listan med de bästa och sämsta köpen vara bra att ha i åtanke!

Foto: Joseph Lederer Netflix/Unsplash

Det finns två typer av människor – de som planerar sina julklappsinköp i god tid och de som springer runt från butik till butik dagen innan julafton. Om du behöver lite inspiration till vad dina klappar ska vara för något kan du ta en titt på listan nedan. Listan är sammanställd av Time Magazine och har stöd av en rad olika studier.

Bra julklappar:

1. Ge bort något som personen önskar sig

Krångla inte till det– köp något som du vet att personen i fråga önskar sig. Enligt en studie som publicerats i Journal of Experimental Social Psychology kan en “överraskningsjulklapp” ge motsatt effekt. Mottagaren kan uppleva att personen som köpt klappen inte varit uppmärksam och lyssnat på vad hen egentligen önskar sig.

2. Något som sparar in tid

Ge bort städhjälp eller en matkasse, till exempel från Linas Matkasse (annonslänk) eller mat.se (annonslänk) – helt enkelt något som sparar tid åt mottagaren. Har du en mindre budget kan du såklart erbjuda din egen tid: köp ett fint kort där du avslöjar vad julklappen blir (det vill säga vad du vill hjälpa till med). Kan det vara att hjälpa till med att sortera garderoben, laga middag eller ta över tvättstugan en eftermiddag? En studie från Harvard Business School har bevis på att människor blir lyckligare av att få något som kommer att bespara dem tid.

3. Ett presentkort

Presentkort är verkligen en sista minuten-klapp! Men så länge det är från ett ställe som du vet att personen gillar, kan det väl ändå inte bli fel? På så sätt slipper du köpa “fel” och sätta personen i en obekväm situation – det kan anses vara jobbigt att fråga om kvitto så att man kan byta. En studie från National Retail Federation visade att presentkortet var den mest önskade julklappen år 2015.

Sämre julklappar:

1. Donering till välgörenhet

Att donera till behövande känns alltid bra – särskilt vid högtid som påminner oss om kärlek och gemenskap. Men en studie som publicerats i Organizational Behavior and Human Decisions visade att den goda gärningen kan ha motsatt effekt. Personen som får en donationsgåva i julklapp kan nämligen uppleva att den som donerar vill framställa sig själv som en bra människa. Ett tips kan vara att i förväg vara överens och bestämma att till exempel alla i familjen ska köpa en välgörenhets-julklapp. På julafton får du reda på vilken organisation som donerats i ditt namn, på så sätt kan du göra det här till en bra julklapp!

2. Svinddyra julklappar

Du kan nu pusta ut – en dyrare klapp behöver inte vara mer uppskattad utan det är gåvan i sig som räknas. Hittar du något för en billigare peng som du tror personen skulle gilla – tänk inte att du måste hitta något dyrare för att göra mottagaren glad. En studie i  Journal of Experimental Social Psychology visade att meningsfulla julklappar är mer uppskattade än en klass med en dyr prislapp. 

3. Storslagen inslagning till en mindre fin julklapp

Eftersom du inte hunnit köpa något genomtänkt kanske du tänker att du ska slå på stort med en mäktig inslagning som kommer att se frestande ut under granen … Gör inte det! Det fina paketet triggar förväntningarna hos personen och när innehållet inte alls stämmer överens med utsidan kan det istället bli en besvikelse. Du kanske till och med råkar trigga förväntningar med ditt paket som inte ens funnits där från början! Det här visar en studie från Yale’s Association for Consumer Research.

Läs även:
33 tidlösa adventsljusstakar för levande ljus.

För mycket julmusik kan vara dåligt för hälsan – enligt psykologen.

34 ätbara adventskalendrar för julen 2021 – från sött till salt.

24 tecken på att du är en julgalning.

Studie visar: Svenskar startar julen tidigare än andra.

Julgranskulor och dekorationer som gör din julgran till den finaste.

Smygstarta julen – 30 adventsstjärnor som skapar mysstämning.

Studie visar – de som börjar julpynta tidigt är lyckligare.

Snabba och goda recept när du ska baka till advent.

Källa: Time Magazine

KÖP

Foto: Joseph Lederer Netflix/Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!