Nöje

Att vara arg påverkar din hälsa på 7 sätt (dags att bryta mönstret!)

Att det är roligare att vara glad än arg är ingen nyhet, men att din hälsa tar skada när du är ilsken kanske du inte visste om! Nedan följer åtta saker som blir påverkade när du känner ilska – dags att dra på smilbanden! 

Foto: Unsplash

Det finns situationer som gör oss arga, vissa brusar upp mer (och oftare) än andra. Ibland är det befogat att reagera så som vi gör men sen finns de där tillfällena när vi brusar upp i onödan. Är det verkligen värt att bli så arg för att bussen är fem minuter sen eller för att din syster har lånat dina kläder? Nej och särskilt inte nu när vi vet att ilska är skadligt. Blir du lätt arg kan du läsa om vilka sju tips som kan ändra ditt negativa humör på en minut.

1. Livet blir kortare

Forskarna menar att ilska leder till stress och vi är bekanta med att det påverkar oss negativt. En studie från Iowa State University där män mellan 20-40 år undersöktes, visade att de som var mer arga löpte större risk att dö jämfört med lugna män. Vi tar med oss denna lärdom – in med lugnet och ut med ilskan!

2. Sämre sömn

Arga känslor triggar igång delar av hjärnan som styr överlevnadsinstinkterna. De negativa känslorna signalerar ångest och upprymdhet vilket får kroppen att reagera med flykt- och kamprespons (“fight or flight”). När kroppen befinner sig i detta stadium, att antingen reagera för att slåss eller fly, blir det omöjligt att koppla av och somna. Med det sagt – ju gladare och lugnare vi är, desto bättre sover vi.

3. Bankande huvudvärk

Hur jobbigt är det inte med huvudvärk? Det här är ytterligare en anledning att att göra sig av med ilskan. När du blir arg, får de starka känslorna igång ett ökat blodflöde till hjärnan och en svullnad i blodkärl och nerver runtom hjärnan triggas igång. Det här kan leda till att en huvudvärk knackar på och det vill vi gärna vara utan!

4. Din psykiska hälsan påverkas

Att gå runt och vara arg påverkar ditt välmående och sänder signaler till din hjärna som får serotoninet (“glad-hormonet”) att bli mindre effektivt. Detta leder i sin tur till att du istället kommer att känna dig ledsen, orolig och deprimerad.

5. Du blir oftare sjuk

Dina stresshormoner triggas igång av ilska vilket gör att ditt immunsystem påverkas och att blir mer benägen att bli sjuk. Att vara positiv och glad är inte bara roligare utan gör dig också friskare.

6. Ilska är dåligt för ditt hjärta

När du är arg påverkas ditt adrenalinpåslag vilket får ditt hjärta att slå snabbare – det här kan göra att du drabbas av onormal hjärtrytm. Enligt studier från Harvard University ökar även risken för blodproppar.

7. Får din hud att föråldras snabbare

Rynkor är ett naturligt skede i livet men vi behöver väl ändå inte påskynda den processen? Enligt studier vid University of Rochester orsakar ilska och stress att mängden glukokortikoider i kroppen minskar vilket leder till en svagare och rynkig hud. 

Källa: Daily Mail

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!