Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Bästa vegetariska lasagnen! Här är receptet från Hermans i Stockholm

Oavsett vilka matpreferenser du har så är väl lasagne en av de absolut bästa typerna av comfort food? Men det kan vara svårt att hitta ett recept som ger ett bra resultat, särskilt om du är vegetarian. Därför bad vi den populära restaurangen Hermans, som har specialiserat sig på vegansk och plantbaserad mat (kombinerat med Stockholms bästa utsikt), att dela med sig av sitt bästa lasagnerecept! Varför inte testa att laga den redan ikväll?

Den veganska restaurangen Hermans har fortfarande öppet fredag–söndag, men om du inte har lust eller möjlighet att ta dig in till Södermalm så kan du laga en av deras mest populära rätter hemma: den vegetariska lasagnen.

För 6–8 portioner behöver du:

En generös splash extra virgin olivolja
1 medelstor rödlök, tärnad
3 vitlöksklyftor, krossade
2 dl svamp (t.ex. champinjon), skivad
2 dl zucchini, skivad
1 liten aubergine, tärnad
1 tsk vardera av torkad timjan, oregano, basilika, rosmarin och rökt paprika
2 matskedar tomatpuré
2 burkar krossad tomat
Salt och peppar efter smak
300 g röda linser
Ca 10 st lasagneplattor
2 färska tomater, skivade

Bechamelsås:
60 ml kallpressad rapsolja
2 msk mjöl
400 ml havremjölk
150 ml havregrädde
2 tsk Provencalska örter
4 matskedar näringsjäst
100g spenat

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek lök, timjan och rosmarin i olivoljan tills den är mjuk, tillsätt vitlök och tillaga tills den är gyllene.
Rör i återstående örter, kryddor och salt, tillsätt tomatpuré och koka 1 minut. Tillsätt sedan krossade tomater, linser, aubergine och svamp. Låt koka tills auberginen är mjuk och linserna al dente, tillsätt zucchini och låt såsen puttra i några minuter tills zucchinin är kokt, men fortfarande fast.

Bechamelsås:
Värm havregrädden och mjölken i en kastrull tills det nästan kokar.
Häll io olja, mjöl och örter i en annan kastrull och rör om tills mjölet blir gyllenbrunt.
Häll ihop vätskorna och vispa tills såsen är klumpfri. Rör i näringsjäst och slutligen spenat.

Montering:
Sprid jämnt ut 1/3 av tomatsåsen på botten av en stor ugnsfast form, täck med lasagneplattor och upprepa med bechamel som nästa skikt, följt av ytterligare två lager. Täck det översta lagret av pastan generöst med béchamelsås och tjocka tomatskivor. Grädda i ca 45 minuter.

Läs också: 9 tips för att handla mer hälsosamt (och spara pengar!) i mataffären

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!