Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Bilden av lycka är orealistisk enligt hjärnforskaren Anders Hansen

I sin nya bok ”Depphjärnan” ger hjärnforskaren Anders Hansen svar på varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Bland annat menar han att vår bild av lycka ofta är orealistisk. 

Foto: Pressbild

Att vara lycklig hela tiden på det sätt som många av oss tänker att lycka är, är helt enkelt ouppnåeligt. Enligt hjärnforskaren Anders Hansen kan vår hjärna helt enkelt inte känna lycka hela tiden.

Skriver om “lyckofällan” 

I sin bok ”Depphjärnan” skriver Anders Hansen om den så kallade ”lyckofällan” som innebär ett missförstånd kring hur man ofta likställer lycka med långsiktigt välbefinnande. I själva verket menar han att känslor finns för att påverka våra beteenden. Av den anledningen är det viktigt att känslor varierar då hjärnan inte är utvecklad för att låsas vid ett och samma känsloläge. Med orimliga referensramar om vad lycka är riskerar vi istället att må ännu sämre.

Sökandet som överlevnad

Enligt Anders Hansen är hjärnan utformad för att alltid vilja ha mer samtidigt som känslan av att vara nöjd snabbt ska försvinna. Detta menar han beror på att det är något som har hjälpt människan att överleva i en värld där vi ständigt hotats av svält. Känslan av att vara nöjd ska därför vara övergående så att vi fortsätter söka. 

Träna på att odla tacksamhet

Anders Hansens tips för att bli lycklig är därför att sluta fokusera på lycka och istället fokusera på något som är meningsfullt, både för en själv och andra. Han menar att det är i steget, och inte i slutmålet, mot något som sträcker sig utanför en själv, som de flesta upplever det som kan kallas för lycka. Men även om man kan träna upp sig på att komma dit menar han att man förmodligen skulle må dåligt ibland ändå. Han uppmuntrar också till att människor bör försöka träna på att odla tacksamhet inför saker, då det också kan göra oss lyckligare att uppskatta det vi har.

Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? - Anders Hansen KÖP

Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? - Anders Hansen

Pris: 219 kronor.

Finns även hos Bokus!

 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!