Nöje

Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Hockeylegendaren Börje Salming har dött i sviterna av sjukdomen ALS, det bekräftar hans tidigare klubb Toronto Maple Leafs på sin hemsida.

Foto: Instagram @biancasalming/@borjesalming

En av ishockeyns allra största stjärnor

Börje Salming, född i Kiruna 1951, gjorde sig ett namn som en av ishockeyns allra största stjärnor efter att ha flyttat till Kanada i början av 70-talet. Där gjorde han över 1 000 NHL-matcher i Toronto Maple Leafs under 16 raka säsonger mellan 1973 och 1989.

Många anser Salming vara en pionjär då han valdes ut till NHL:s första All-Star-lag på en tid då det fanns få europeiska spelare i NHL. Sedan dess har han bland annat blivit invald som första svensk i Hockey Hall of Fame 1996 och blivit hedrad som en av de 100 största NHL-spelarna genom tiderna.

Drabbades av nervsjukdomen ALS

Den 10 augusti 2022 meddelade Börje Salming att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS. Hans tillstånd försämrades snabbt under hösten och nyligen förlorade han förmågan att tala.

Salming närvarade och hyllades för en vecka sedan på Tidernas Hockeygala, och även nyligen under en ceremoni i Scotiabank Arena i Toronto.

“Det var väldigt emotionellt”, sa Mats Sundin till Aftonbladet i samband med hyllningen. “Men också fantastiskt att få vara med och uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek. Börje tog in det själv också, det märktes verkligen. Han känner stödet han får från den här staden.”

Efter dödsbeskedet hölls en tyst minut för Salming i alla SHL:s arenor.

Börje Salming blev 71 år gammal.

Så kan du lära dig om och bidra till forskningen mot ALS:

Börje Salming ALS-Stiftelse
Stoppa ALS
Hjärnfonden
Neuro
Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning

Foto: Instagram @borjesalming

Nästa bild

Foto: Instagram @biancasalming

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!