Nöje

Celine Dion ställer in konserter – har obotliga sjukdomen Stiff Person Syndrome

Tidigare i år ställde Celine Dion in flera konserter på grund av hälsoskäl. Nu berättar stjärnan att hon har drabbats av Stiff Person Syndrome, en obotlig autoimmun sjukdom.

Foto: Shutterstock

Under torsdagen publicerade världsartisten Celine Dion en video på Instagram där hon berättar den tråkiga nyheten att hon har drabbats av den autoimmuna sjukdomen Stiff Person Syndrome.

“Drabbar en på miljonen”

“Jag har under en längre tid haft problem med min hälsa och det har varit väldigt svårt för mig att hantera de här utmaningarna och prata om allt som jag har varit med om”, säger Dion i videon och fortsätter:

“Nyligen har jag blivit diagnostiserad med en väldigt ovanlig neurologisk sjukdom som heter Stiff Person Syndrome, som drabbar omkring en person på miljonen. Även om vi fortfarande lär oss om det här ovanliga tillståndet så vet vi nu att det har påverkat alla de spasmer som jag har haft.”

Dion förklarar att sjukdomen påverkar hennes förmåga att sjunga och uppträda, vilket är anledningen till att hon har tvingats in ett flertal konserter. Hon berättar även att hon har ett “jättebra team” med läkare som hon jobbar med och att hon fokuserar på sin hälsa för att kunna framträda igen i framtiden.

“Jag älskar er så mycket och hoppas verkligen att jag kan få träffa er igen väldigt snart”, säger hon.

Vad är Stiff Person Syndrome?

Stiff Person Syndrome (SPS) är en förvärvad sjukdom med påverkan på det centrala nervsystemet. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppens vävnader och organ.

Symtomen uppkommer i regel i vuxen ålder och innebär fortskridande muskelstelhet, smärtsamma muskelkramper och ibland ofrivilliga muskelryckningar.

Stiff person syndrome betraktas i de flesta fall som en förvärvad autoimmun sjukdom. Den har en nära anknytning till andra autoimmuna sjukdomar, till exempel diabetes typ 1, som finns hos en tredjedel med syndromet.

SPS är en ovanlig sjukdom – i internationella studier finns rapporter om att syndromet förekommer hos ungefär en person per miljon invånare. Behandlingen är i regel livslång och syftar till att lindra symtomen och bryta den autoimmuna processen. Prognosen är oftast god, men det finns en allvarligare form av sjukdomen som är kopplad till vissa tumörformer.

Källa: Socialstyrelsen

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!