Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Checklista inför bröllopet – den ultimata guiden inför den stora dagen

Planering är A och O för vilken lyckad fest som helst. Ert bröllop är definitivt inget undantag, utan kräver tid och ett antal beslut för att bli den dröm ni föreställt er. Vare sig ni är ute efter ett budgetbröllop, en intim tillställning för nära och kära eller en tre-dagars kärleksfest så kommer den här planeringsguiden att lägga grunden för er stora dag. 

Bestäm budget 

Som vilket projekt som helst är det lätt hänt att pengarna går åt som smör i solsken under arbetets gång. För att inte riskera att gå över er budget krävs det att ni håller hårt i slantarna och prioriterar hur budgeten ska fördelas.

Bli inspirerad 

Ni kanske varit på ett gäng magiska bröllop som ni redan inspirerats av inför ert eget? Internet vimlar av inspiration och en bra källa för bröllopsinspiration är Pinterest. Lägg till ett par bröllopsmagasin och ni kommer garanterat hitta er röda tråd inför bröllopet.

Kom överens om tid och plats

Ni har säkert flera platser som ni skulle kunna tänka er att gifta er på, sätt er ner och avvara tid för att komma överens om Er plats. Försök också (så tidigt som möjligt) att bestämma er för datum. När ni gjort det är det en bra idé att skicka ut “save the date”-kort till gästerna.

Boka lokaler i god tid 

Har ni en drömmig kyrka eller festlokal i sikte så är det bra att vara ute i god tid då ni oftast inte är ensamma om att vilja gifta er eller ha festen där. Gifter ni er under högsäsong så är detta extra viktigt.

Bestäm bröllopstema  

Vintage, lantligt eller högtidligt bröllop, med ett tema på kärleksfesten känns dagen mer personlig och ombonad. Låt bröllopets tema gå som en röd tråd genom alla detaljer som dekor, klädsel, lokal och mat.

Boka vigselförrättare eller präst

Vare sig ni vill gifta er kyrkligt eller borgligt så behöver ni boka in en vigselförrättare eller präst. Var ute i god tid när ni bokar, speciellt om det rör sig om högsäsong.

Välj vigselringar

Det här är en rolig punkt att checka av, men också ett stort beslut – som ofta kräver tid och omtanke. Det handlar om en ring ni förhoppningsvis ska bära resten av livet så välj inte första bästa. Avvara tid för att prova er fram.

Föreviga dagen med minnen för livet 

Känner ni någon som är duktig på att fota går det självklart att fråga och komma överens om ett bra pris. Är ni på jakt efter en professionell bröllopsfotograf så har de ofta portfolio och arbetsprover på hemsidan. Bröllopsdagen varar bara en dag men bilderna kommer skänka er lycka hela livet.

Gör personliga checklistor

I början av planeringen kan ni ha en och samma checklista för att kryssa av punkter som kyrka, festlokal och ringar. Ju närmre bröllopet ni kommer ju viktigare är det med separata checklistor. En för bruden, en för brudgummen, en för toastmastern osv. För bruden ska bröllopsklänning, håruppsättning, blombukett och make up kanske bokas in medan brudgummen har kostym, klippning och annat på sin lista.

Utse nyckelpersoner till bröllopet

Har ni någon påhittig, kreativ och härlig person i er närhet med öga för detaljer? Då kan hen vara helt rätt person för jobbet som toastmaster. Toastmasters huvudsakliga uppgift är att presentera tal och läsa upp eventuella telegram men här listar vi sakerna som får toastmastern att briljera i sin roll. Vill ni ha tärnor och marskalkar så bör även dessa utses och informeras.

Testa er fram och boka mat, dryck och tårta

En stor del av bröllopet är middagen och här måste ni besluta vilken typ av mat och dryck ni vill bjuda på. Vare sig ni väljer catering, restaurang eller löser maten på annat sätt måste ni bestämma er för rätter som ni sedan kan matcha med drycker. Det bästa sättet för att bestämma detta är att testa er fram.

Skicka ut inbjudningskort 

Låt bröllopets tema lysa igenom redan på inbjuningskorten. Sätt känslan inför er stora dag med personlig prägel på allt från text till färg och form på korten.

Lägg krut på dekoren 

Det är detaljerna som gör skillnaden. Lyft bröllopet genom att lägga ner lite extra tid och tanke på dekoren. Ska ni ha ett lantligt bröllop så sätter ljusslingor, pompoms och vimplar guldkant på ladan. Här visar vi hur du bäst dekorerar ladan. 

Skriv bordsplacering – för bästa stämning

Den här punkten kan kräva en del tid och tanke då bordsplaceringen är viktig för gruppdynamiken på festen. Vilka personer, släktingar och vänner tror du skulle kunna komma bra överens och ha utbyte av varandra under middagen? Sätt dem nära varandra för att skapa bästa möjliga stämning.

Skicka in papper för hindersprövning

Ett måste om ni vill bli gifta ”på riktigt” är att skicka in papper för hindersprövning till skatteverket. Så glöm inte det.

Boka bröllopsresa

Att boka bröllopsresa kan vara lite av det roligaste momentet under bröllopsplaneringen. Genom att vara ute i god tid, får ni inte bara bättre pris utan köper er även gott om tid för att planera in roliga utflykter och annat kul på plats.

Foto: Unsplash 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!