instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Därför är fredagen den trettonde förknippad med otur

Av: Metro Mode

Liksom att gå under en stege eller krossa en spegel har fredagen den trettonde länge ansetts vara förknippad med otur. Men varifrån kommer egentligen vidskepelsen att fredagen den trettonde skulle vara en otursdag?

Foto: Shutterstock

Det sägs ofta att fredagen den trettondes dåliga rykte hänger ihop med kristendomen: det var nämligen tretton personer närvarande under Jesus sista måltid: Jesus och hans tolv lärjungar. Jesus korsfästes dessutom på en fredag, något som möjligtvis är anledningen till att just fredagen den trettonde anses vara en extra oturlig dag.

Ett olyckstal i sagor och mytologi

Nummer tretton har länge setts som ett olyckstal även i andra sammanhang. Inom nordisk mytologi dyker guden Loke till exempel upp som en inbjuden gäst på en middag med tolv andra gudar – en historia som slutar med att guden Balder mördas.

Och vem kan glömma sagan Törnrosa, där tolv féer blir inbjudna att ge gåvor åt prinsessan, medan den trettonde kastar en förbannelse som försätter henne i en hundraårig sömn?

Något som många historiker menar förstärkte myten om fredagen den trettonde var en roman publicerad 1907, nämligen Thomas W. Lawsons Fredagen den 13:e, som handlar om en en börsmäklare som väljer just denna dag för att försöka störta Wall Street.

På senare tid har främst skräckfilmer om fredagen den trettonde hjälpt till att befästa dess rykte som en olycksdrabbad dag.

Källor: Nordiska Muséet, CNN, Världens Historia

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår