De 9 vanligaste missarna du antagligen gör i köket
Vi har listat de vanligaste nybörjarmissarna i köket och hur du undviker dem. Det är enkelt att bli en bättre hemmakock!
God och instagram-vänlig mat är en het trend. Att kunna tillaga den och bjuda vännerna på den är ännu hetare! Men för vanliga lekmän som dig och mig så finns det otaliga rookie-misstag att begå. Och även om vi känner oss proffsiga med våra dyra grytor och knivar så är sanningen att det närmaste vi kommit en kockutbildning är alla de matlagningsprogram vi sett från soffan. Så för att du ska bli lite vassare och inte riskera att göra de där nybörjarmissarna kan du spana in bildspelet.
Värme är viktigt
Låt pannan blir varm innan du lägger i det du ska steka! Temperaturen är viktig för att få en schysst stekyta.
Fotograf: REX
Ha rätt grepp
Du har antagligen fel grepp om kniven när du hackar och skär. För att hålla en kniv rätt så ska du ha ett fast grepp precis ovanför handtaget mot bladet. Detta kommer att ge dig bättre kontroll och är faktiskt bättre rent ergonomiskt för handen.
Fotograf: REX
Rör inte till det
Ha tålamod! Det enda som ska beröras och röras under tillagning är pasta och såser. Om du hela tiden pillar och vänder det du har i pannan så resulterar det enbart i en ojämn stekyta eller att panering faller av. Så lägg ifrån dig stekspaden och håll ugnen stängd medan maten tillagas.
Fotograf: Rex
Håll ordning!
Städa medan du lagar för att slippa ett fullständigt kaos i köket när det är dag att få middagsfrid – men också för att hålla matlagningen organiserad och strukturerad.
Fotograf: REX
Vass kniv, vass kock
Vassa knivar är A och O. Slipa dina knivar ofta. Det är roligare att laga, enklare att finhacka och är faktiskt säkrare än trubbiga trista knivar som lätt får dig att slinta.
Fotograf: Rex
Vilken olja väljer du?
Olika oljor har olika temperaturtrösklar. Olivolja är inte alltid den bästa oljan att använda.
Fotograf: Rex
Om olyckan är framme...
Vatten kommer inte att släcka en oljebrand. När du friterar, eller glömt vanlig matolja i stekpannan på spisen ska du absolut inte skölja och kyla med vatten. Det får lågorna att slå upp högre. Lägg ett lock på och flytta pannan från spisen.
Fotograf: Rex
Låt riset vila
Rör inte runt i ris vid matlagning, bara lämna det i fred på låg temperatur så kommer du få ett bra resultat.
Fotograf: Rex
Balansera smaker
Om maten blivit alltför kryddig eller salt: tillsätt en nypa socker och/eller smör för att balansera upp smaken. Om något blir för sött: addera citronsaft.
Fotograf: Rex