Nöje

De flesta restriktioner tas bort 9:e februari

Från och med onsdag nästa vecka tas de flesta pandemirestriktioner och allmänna råd bort. Här är allt du behöver veta om vad som gäller från och med den nionde februari.

Foto: Unsplash

Folkhälsomyndigheten har beslutat att de flesta restriktioner som införts på grund av pandemin kommer att tas bort från och med den nionde februari, alltså onsdag nästa vecka. De bakomliggande orsakerna är dels den höga vaccinationstäckningen, dels det faktum att omikronvarianten har visat sig orsaka färre fall av allvarlig sjukdom.

Här är de restriktioner, allmänna råd och rekommendationer som lyfts nästa vecka:

  • Serveringsställen behöver inte längre stänga kl. 23. Även deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, och vaccinationsbevis på serveringsställen tas bort.
  • Deltagartaken tas bort för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, mässor och privata sammankomster (detta kräver dock beslut av regeringen).
  • Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken upphör.
  • Även rådet att jobba hemifrån för de som kan upphör – även om återgången bör ske successivt.
  • Detsamma gäller rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus.
  • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna upphör.

Detta gäller fortfarande

Vissa råd och rekommendationer fortsätter att gälla efter nästa vecka: Personer över 12 år bör vaccinera sig så fort som möjligt, och vid symtom som kan vara covid ska man stanna hemma. Vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör även i fortsättningen undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Krisinformation

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!