Dekorera maten eller tårtan med vackra ätbara blommor – spana in vår lista
Det finns ett underbart vackert – och enkelt – sätt att förgylla i stort sett allt du ställer på matbordet. Blommor bidrar med både färg och liv, men det är viktigt att du väljer rätt sorter. Vi hjälper dig!
Har du suttit och scrollat avundsjukt på olika bloggar, där dekorativa tårtor avlöser varandra? Frostingen är sådär slarvigt vacker och kanterna pryds av pressade blommor som påminner om konstverk. Sluta sura och börja samla! Vi guidar dig till de bästa ätbara och vackraste blommorna. Ska du bjuda en vän på frukost eller drinkar? Passa på att pynta med härliga blommor!
Här bjuder vi på ett enkelt recept på kryddsmör som du kan göra hemma!
Lavendelsmör
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
Rivet skal av en citron
1 msk lavendelblommor
2 msk färsk persilja
Gör så här:
Lägg smöret i en skål. Skölj citronen och riv skalet. Hacka persiljan fint och blanda ned i smöret tillsammans med citronskal och lavendelblommor. Lägg smörklumpen i en bit plastfolie och rulla den till en fin rulle. Lägg rullen i kylen innan servering.
Var noga med att aldrig chansa på en blomma, är du inte säker på att det är blomman du söker, stå hellre över. De blommorna du odlar hemma är bäst lämpliga att använda i matlagning, då många av de man köper i butik kan vara besprutade.
Läs även: Bjud på sommarens vackraste tårta!
Viol
Både violens blommor och blad är ätbara och violen växer vilt. Bladen har en mild och lite syrlig smak som passar fint i sallader.
Vill man åt violen som doftar så ska man satsa på odlad luktviol.
Fotograf: Unsplash
Solrosor
Den vackra solrosoren ger oss både frön och solrosolja men du kan även koka den och äta blomknopparna.
Fotograf: Unsplash
Gräslöksblomma
Gräslökens blommor smakar lite mildare och sötare än gräslöken och fungerar utmärkt som dekorationen eller på smörgåsen.
Fotograf: Instagram @perenner.se
Jordreva
En mycket fin hängande växt med oerhörd växtkraft. Den är både lättodlad och doftar otroligt gott vid beröring! Passar fint i soppa och smakar milt pepprigt.
Fotograf: Instagram @din.tradgard
Lavendel
Lavendeln är en storfavorit eftersom den både är vacker som dekoration och har en tydlig smak.
Fungerar ypperligt till söta saker och även till att smaksätta socker med.
Fotograf: Unsplash
Syren
Finns i både lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar. Precis som med fläderblommorna kan du till exempel göra saft av dem.
Syrénen passar även utmärkt att dekorera bakverk och desserter med!
Fotograf: Unsplash
Tusensköna
En mycket populär prydnads- och rabattblomma. Tusenskönan är omgiven av skrönor och mystik och användes förr till olika “trolldrycker”. Fin som dekoration i sallader eller andra somriga rätter.
Fotograf: Instagram @knivatradgard
Fläder
En av våra populäraste ätbara blommor. Fläderblomman är väldigt lättillgänglig då det är fritt fram att plocka den. Godaste saften görs på fläder och den är ljuvligt vacker att använda som dekoration.
Fotograf: Unsplash
Gurkört
Vacker liten blå blomma som smakar svagt gurka och kan därför med fördel användas i sallader men även som dekoration eller i sillinläggningar. Ska ätas med måtta och de små taggarna bör finhackas.
Fotograf: Instagram @skogsbrynetstradgard
Maskros
Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig, den innehåller mycket bitterämnen. Bladen passar utmärkt i sallader, pesto eller i en smoothie.
Fotograf: Pexels
Ramslök
Ramslöken förekommer traditionellt som en kryddört i matlagning. Smaken påminner om vitlök och den är känslig för värme och bör inte upphettas!
Fotograf: Instagram @mynordictale