Nöje

Det här säger dina ansiktsdrag om dig

Vi alla vet att man inte bör döma en bok efter sitt omslag – eller snarare att vi inte bör döma eller ha förutfattade meningar om personer vi möter. Vi alla vet att vi inte borde men ändå sker det automatiskt att vi drar slutsatser om en person bara av att se den! Normer och fördomar verkar ligga djupt inpräntade i oss. Extra tydligt blir det när du tar del av den här faktan!

Foto: REX

Vi vet vad vi gillar.

En försöksgrupp fick se 13 ansikten som enligt normen skulle se snygga eller trevliga ut, de fick se ansiktena under korta sekvenser på bara 13 millisekunder, vilket är under tröskeln för det undermedvetna. Efter testet insisterade försökspersonerna på att de inte sett något alls men när man sedan bad dem bedöma personernas attraktionskraft så identifierade dem ansiktena som snyggare än medel.

Det lönar sig att vara brunett.

Kanske ser det ut som att blondiner har lite för kul? I ett test lät man 136 olika personer titta på en kvinnas CV som hade exakt samma innehåll men med sex olika varianter av hennes porträttbild. Det visade det sig att de bedömde henne som mer kompetent och värdig en högre lön då hon var osminkad och brunhårig, enligt en studie vid California State University i San Marcos.

Vissa har ett utseende som passar i politik.

Maskulina drag så som lägre ögonbryn och kindben förknippades med dominans enligt en studie som gjordes år 2014 vid University of York i England. En annan studie visade att höga ögonbryn som öppnar upp ögat gör att personen uppfattas “varm men naiv”. Det visar sig också att man på bara 100 millisekunder gör bedömningar kring en persons pålitlighet, kompetens, vänlighet och aggressivitet, enligt forskning från Princeton.

via GIPHY

Blå ögon är tilltalande.

“Blå ögon fungerar förmodligen som påfågelns svans”, säger Alistair Moffat, VD för BritainsDNA, ett företag som gjorde en stor undersökning om just ögonfärg år 2014. “Det ger ingen evolutionär fördel, förutom att du sticker ut mer och därför kan ha lättare att få vänner”.

Bruna ögon har också sina fördelar.

Både brunögda män och kvinnor bedömdes som mer trovärdiga än de med blå ögon. När forskare i Tjeckien genomförde en studie år 2013 där de ändrat sin ögonfärg digitalt, gick dessa resultat att utläsa. Det visade sig också att egenskaper i ditt utseende som ofta förknippas med att vara brunögd också kan påverka till ett gott intryck, oavsett ögonfärg!

Dina ögon visar sin ålder.

Inte riktigt på det sätt du tror dock. Det mörka området runt kanten av din iris blir mindre markant med ålder eller ohälsa, så har du en tydlig kant mellan ögonvita och iris så kan det göra att du utstrålar vitalitet. Försökspersoner som fick bedöma identiska ansikten med markanta respektive svaga kontraster mellan iris och ögonvita i en undersökning vid University of California 2011 bedömde versionen med starka kontraster som mer attraktiva.

Källa: Allure

Följ MetroMode.se på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!