Nöje

Ebba Berggren: “Pratar alla om öl av rent intresse eller för att få passa in?”

Metro Modes grymma krönikör Ebba Berggren ställer återigen sig själv en stor och viktig fråga. Nämligen den vi alla undrat över sedan mikrobryggerierna blev fler än matvarubutikerna i landet (ej säker källa, högst troligt fake news). Ebba djupdyker i ämnet öl, och försöker besvara frågan. “Pratar vi alla om öl av rent intresse eller för att få passa in?”. 

Foto: Ebba Berggren & Unsplash 

Det finns ett snack som går på min praktikplats och det är öl. Ämnet kan tyckas låta uttjatat men så är inte fallet, åtminstone inte här. Jag märker själv att jag har blivit mer observant, så fort jag hör ordet öl från arbetsbordet till vänster sida om mig så uppmärksammar jag detta.

Ibland får jag lust att göra ett streck för varje gång jag hör ordet, men det kanske känns lite elakt? Som att jag på något vis sitter här och nedvärderar dem och deras fascination för öl. Vilket jag absolut inte gör, jag bara registrerar ordet i storhjärnan likt all annan information som kastas mot mig. Men så kan jag inte låta bli att undra, pratar vi alla om detta ämnen av rent intresse eller gör vi det för att få passa in?

Jag älskar öl själv, men jag vet ingenting om det. Jag vet vad jag tycker smakar gott och så gillar jag ett krämigt skum. Mer krav än så på en god öl har jag inte skaffat mig än. Men vi är enormt påverkbara, även om vi kanske inte vill erkänna det riktigt.

En gemensam nämnare söker människor ständigt efter när det kommer till att interagera med andra. Det gäller att vara påläst för att kunna langa fram ett brett spektra när det kommer till olika samhällsfrågor och intressen. Ibland tänker jag att deltagare i “Vem vet mest” måste vara fantastiska minglare. Men så går det inte alltid hand i hand, det där med att veta mycket om allt och att vara en stjärna på att socialisera. Anita 43 från Alingsås kanske vet allt om geografi och kända kompositörer men vid en middagsbjudning kanske hon gör sig fel i rollen som “Vem vet mästare”. Fördelen för Anita är dock att all denna reserach som krävs för att få vara med kanske hon slipper undan i många fall.

Oavsett hur du går tillväga så gäller det att vara påläst, om du vill vara en i gänget. Jag vill gärna tro att jag sitter hårt på mina åsikter om saker och ting, vilket jag säkert också gör med tanke på en ganska o-charmig envishet jag besitter. Men sen vet jag också hur inställsam jag kan bli. Det är en positiv egenskap att vara öppen och mottaglig för nya idéer och teorier. Men man vill inte heller gå över gränsen och tappa sig själv totalt. Är man någonsin sig själv helt och hållet?

Eller ska man bejaka sitt beteende när man (baserat på egen erfarenhet) är kär i en Stockholmare som lyssnar på 90-tals rap och så plötsligt sitter man och fördjupar sig i en musikgenre man tidigare aldrig varit bekant med?

När jag satt och smyglyssnade på gänget till vänster om mig häromdagen hörde jag något om malt och humle och så var det igång. Utan att dem visste om det så lärde jag mig ett begrepp som heter mäskning och så hörde jag något om ett specialsocker som ska öka en eventuellt seg jäsning. Jag tyckte det lät en gnutta ängsligt men så insåg jag senare att jag inte är bättre själv.

När jag gick och la mig senare på kvällen och skulle stänga ner datorn så såg jag 8 stycken flikar med rubriker som “sockergram”, “kolsyretabell” och “Stout ölsats för nybörjare”.

Jag fick en plötslig och obehaglig självinsikt och så stängde jag ner flikarna en efter en. Jag tittade skamset runtomkring mig och kände tacksamhet över att ingen sett mig falla för grupptrycket. När bordet till vänster om mig pratade om öl dagen därpå låtsades jag  som ingenting trots att jag har en del “fun facts” att glänsa med inom området. Jag föll för ölen helt enkelt, jag med.

LÄS OCKSÅ Ebbas krönika: ”Vad händer om vi applicerar de amerikanska sociala koderna i Sverige?”

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected].

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!