Nöje

Efter två år som nykter berättar Vanja Wikström om sina alkoholproblem – “Jag blev totalt gränslös”

Förra veckan lyfte vi Josefin Dahlbergs uppmärksammade blogginlägg om åtta år som nykter. Nu berättar podcast-vännen Vanja om sin alkoholproblematik. Under flera år fanns det aldrig någon tanke på att hon skulle sluta dricka. Men idag ser läget annorlunda ut, “Det är noll skam att tacka nej till alkohol”, skriver hon på sin blogg.

Foto: Blog.mama.nu/vanja & Instagram/@vanja_wikstrom

När Vanja väl hade öppnat en flaska fanns det inget stopp. På fester var hon den som alltid drack för mycket, blev totalt gränslös och gjorde alla möjliga märkliga saker som också kunde innebära fara. Dagen efter bestod av att pussla ihop minnesluckorna från gårdagen. När Vanja insåg att alkoholen började ta makten över henne försökte hon hitta nya strategier för att kunna fortsätta dricka. Bankomatkortet gav hon till vännerna på klubben för att hindra sig själv från att köpa mer. Samtidigt försökte hon också bara hålla sig till en sorts dricka.

– Men det funkade aldrig, jag snodde öl direkt från baren, drack slattarna som stod i hörnen på dansgolvet eller fick någon att bjuda mig på shots, skriver hon i ett blogginlägg.

Efter ha insett att hon var den enda i kompisgänget som alltid blev lika full, inte minns något och många gånger själv utsatte sig för fara försökte hon minska ner på alkoholen. Kanske kunde hon bara dricka på aw:n? Men när Vanja drack sig redlös på en familjemiddag insåg hon att hennes alkoholproblem inte gick att hantera. Men att sluta med alkohol såg hon aldrig vara lösningen på problemet. Istället försökte hon begränsa tillfällena när alkohol var iblandat.

– Det var liksom så djupt inpräntat i mig att alkohol liksom ”ingick” med skumpa på aw:n, snaps på familjemiddagen, öl i bastun och vin på midsommarfesten, skriver hon fortsättningsvis.

Det fanns en skam och skuld att erkänna att alkoholen var ett problem och att hon med glaset i handen var okontrollerbar. Det var när hennes vän Josefine Dahlberg öppet valde att prata om sina alkoholproblem som Vanja insåg att det var enklare att sluta dricka än att utesluta sammanhang där alkohol fanns. ”Ja, men om hon inte skäms – varför ska då jag göra det?”, säger hon. Till slut tog Vanja beslutet – hon skulle göra slut med alkoholen.

Idag dricker Vanja ytterst lite och i sådant fall bara hemma med pojkvännen. En minsta antydan till berusning väcker bara dåliga minnen och ångest. Att alkohol är så starkt förknippat med allt som är festligt och mysigt ser hon som ett problem. Istället menar hon att det ska vara lika självklart att dricka som att inte dricka, oavsett sammanhang.

– Det är coolt och starkt att våga ta och stå för beslut som man mår bra av, skriver Vanja.

Och visst håller vi med! Alkohol eller inte – att ta beslut som är bäst för en själv är det viktigaste.

Här kan du läsa hela Vanjas blogginlägg.

Läs också: Josefin Dahlbergs starka inlägg om sina 8 år som nykter.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!