Nöje

Ersätt färska tomater och minska ditt matsvinn – spana in de goda recepten

I genomsnitt slänger varje svensk 133 kilo mat per år vilket motsvarar 1,3 ton mat per hushåll årligen. Bland de absoluta toppsyndarna finns frukt och grönsaker, mer än hälften av konsumenterna medger att de slängt grönsaker som blivit mögliga eller mjuka. En möjlig lösning på problemet kan vara att använda mer konserverade frukter och grönsaker.

Den italienska tomatproducenten Mutti har nu skapat en serie recept för att hjälpa svenska konsumenter att använda rester och bli mer kreativa i att minska matsvinnet. En av de åtgärder som har stor potential att bidra till att minska slöseriet med frukt och grönsaker är att använda högkvalitativa konserverade motsvarigheter, till exempel konserverade tomater. Konserverad frukt och grönsaker har långa bäst före datum vilket ger dem en hållbarhet på upp till 2-3 år.

“Få vet att konserverade tomater har många fler användningsmöjligheter än de klassiska pastasåserna, pizzapåläggen och sopporna som de flesta redan använder dem till. Det är synd, för konserverade tomater som Muttis skördas mitt i den italienska sommaren och konserveras inom 24 timmar, så de är en fantastisk smakhöjare i många recept där du vanligtvis använder färska tomater – som sallader, guacamole, salsa och Bruschetta till exempel. Muttis konserverade tomater är alltid mogna och redo att användas”, säger Carlo Casoni, kökschef på Mutti.

Klicka här för recepten som hjälper dig att minska matsvinnet!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!