Nöje

Eurovision 2022 – Fusket ledde till att sex jurygrupper diskvalificerades

Under Eurovision Song Contest blev hela sex jurygrupper diskvalificerade efter avslöjanden om röstfusk. Enligt en talesperson från EBU saknar händelsen motstycke.

Foto: Instagram @eurovision

Jurygrupperna i San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Polen, Rumänien och Georgien blev diskade och fick inte lämna sina poäng efter att siffrorna visat hur de försökt ge högsta poäng till varandra.

Samtidigt hade de i flera fall försökt sänka Sveriges bidrag med artisten Cornelia Jacobs i semifinalen, så att den förhandstippade favoriten inte skulle ta sig till final.

Larm från kontrollanter

Efter larm från EBU:s röstningspartner och kontrollanter från internationella revisionsbyrån Ernst & Young avslöjades kuppen innan den blivit genomförd.

Jurygrupperna fick dock inte veta att de avslöjats och det var först under natten mellan lördag och söndag som EBU gick ut med att rösterna var ogiltiga och istället skulle ersättas med proxyröster.

Försökte sänka Sveriges bidrag i Eurovision

Det framgick också att Rumänien och Georgien avsiktligt försökt sänka Sveriges bidrag då de rankat det som semifinalens näst sämsta låt och därmed gett noll poäng, detta trots att låten i övrigt fått bland annat tio 12-poängare.

Foto: Instagram @eurovision

Enligt ett pressmeddelande som skickats ut från EBU hade “vissa oregelbundna röstningsmönster identifierats i resultaten från sex länder”. Om röstsiffrorna hade godkänts skulle fyra av de sex länderna ha fått minst en extra 12-poängare var.

“Oegentligheter i juryröstningen av den här omfattningen saknar motstycke”, säger en talesperson för EBU.

Källa: Aftonbladet

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!