Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Familjen Perämäki flyttade till Thailand: “Sverige finns alltid kvar”

Familjen Perämäki tog sitt pick och pack och lämnade Sverige för ett liv i Thailand. En tanke om att flytta utomlands väcktes efter en semesterresa med en annan familj. Och det var allt ifrån mycket snack och liten verkstad! Sju månader efter semestern satt de (tillsammans med den andra familjen) på planet på väg till Thailand igen – denna gång med enkelbiljetter.

familj-flyttade-till-thailand

Foto till vänster: familjen Perämäki (paret Janne och Susanna, sonen Elias och dottern Calissa) taget av Pierre Pocs /till höger: Andrzej Suwara, Unsplash

Berätta lite om hur det gick till när hela familjen flyttade till Phuket i Thailand!
– I februari 2016 var vi på semester i Thailand, vi hamnade här av en ren slump (egentligen skulle vi till Spanien). År 2015 firade vi jul tillsammans med familjen Hallkvist och då började vi prata resor. Vi hittade superbilliga flyg till Spanien som vi bokade tillsammans med Hallkvist. Vi såg verkligen fram emot resan, men när det var dags att boka hotell insåg vi att hela kalaset skulle bli i samma prisklass som en Thailand-resa. Så vi avbokade i sista sekund och bokade flyg till Phuket istället.

På plats hängde vi lite i Khao lak, som vi älskade, samt några dagar i Karon, som var lite för hetsigt för vår smak. Sedan styrde vi kosan mot Kamala Beach där hälften av gänget aldrig varit förr. Vissa av oss tyckte att det blev långtråkigt med strandhäng efter ett tag – och då började kreativa tankar att rulla! Vi började fundera på hur man skulle kunna stanna kvar i värmen. Att bo utomlands ”när man är gammal” och ”sen när man är pensionär” har nog många tänkt på. Men vi tänkte, tänk om man kunde få till det redan nu?

Vi googlade och letade efter verksamheter som var till salu, träffade hotellägare, tittade på olika saker och besökte svenska skolan Sanuk. Då träffade vi en svensk som ville sälja sitt företag som han drivit i tio år. Hans företag “House in Phuket” förmedlade 30 hus och lägenheter till turister från alla delar av världen. Det lät så spännande! Vi åkte hem i februari efter en skön semester och i maj hade vi tänkt färdigt och signat kontraktet. I september satt vi på planet ner till Phuket igen, den här gången med enkelbiljetter! På sju månader hade tanken som fötts på semestern realiserats och iscensatts på riktigt. Samma familj som vi var på semester med 2015, är samma familj vi flyttade ner med, köpte företaget tillsammans med och sedan dess har vi drivit det ihop som en stor familj. I Sverige drev vi ett mediebolag som vi under de tio första månaderna arbetade parallellt med.

Vad för planering krävdes av er innan ni flyttade?
– Sälja allt, säga upp olika abonnemang, boka skola för barnen och packa – inte så mycket mer. Vi tyckte inte att det var en så “big deal” egentligen! Inte då i alla fall. Sedan efteråt har man ju förstått att det kanske inte är så många som gör så här, haha!

Varför valde ni just Kamala/Phuket? 
– Vi har semestrat en del i Phuket, men inte i Kamala. När vi kom hit kändes det så barnvänligt och lugnt, med närhet till så mycket kul. Bara 15 minuter bort till Patong, 45 minuter till Phuket town och på 30 minuter till 2 timmar kan du befinna dig på magiska öar med bland annat snorkling och kajak. Bra att utgå ifrån, helt enkelt!

Foto: Privat

En stor anledning till er flytt var för att dra ner på tempot i era liv. Har ni lyckats?
– Ja, verkligen! Bara en sådan sak att jag (Susanna) går på massage cirka två gånger i veckan. En timme kostar 300 baht, vilket motsvarar ett glas vin på krogen i Sverige.

Högsäsongen pågår från december till mars och då är det fullt ös. Resten av året består av mycket planering, samt mycket ledig tid. Vi fördelar arbetet utifrån de tider och dagar vi önskar. Thailändare är lugna och håller över lag ett lugnt tempo, det är svårt att stressa fram något här när man jobbar tillsammans med dem. Man har fått lära sig att ta seden dit man kommer och att acceptera att de har en helt annan kultur än vad vi har. I Sverige skapas stor stress kring saker man måste köpa och pengar som ska sparas. Här lever folk (thailändare) mer för dagen och de är nöjda när deras familj är trygga, har mat i magen och tak över huvudet.

Hur ser barnens skolgång ut?
– Den svenska skolan pågår mellan 8.30-14 måndag till torsdag samt 8.30-12 på fredagar. På torsdagar är föräldrarna med 1,5 timme på morgonen och då får vi se presentationer, utställningar eller tävla i omöjliga grenar mot barnen (som de alltid vinner!). Det är en av de lyxiga sakerna som nästan skulle vara omöjligt i Sverige om du har ett vanligt 8-17- jobb.

Vad är det bästa med att bo i Thailand?
– Klimatet! Man är ute nästan jämt. Thailändare är otroligt varma och fina.

Vad saknar ni mest i Sverige? 
– Bregott. Barnen saknar sina vänner och släktingar mest. Och det gör vi vuxna med. Men det är tur att det finns FaceTime, det gör allt mycket lättare.

Finns det något i Sverige ni absolut INTE saknar?
– Snön, slasket och stressen!

Är planen att bo utomlands för all framtid?
– Delvis utomlands jämt. Men inte för alltid i Thailand.

Vad skulle ni vilja säga till någon som funderar på att flytta utomlands?
– Gör det, nu! Det är inget att vänta på. När du bestämt dig, gå ut med det stort och bara kör – det enda som kan hända är att det inte blir som du tänkt. Då har du i alla fall provat och kan återvända hem. Sverige finns alltid kvar!

Läs mer om familjen och följ deras äventyr på deras blogg!

 

Faktaruta Familjen Perämäki: Janne, Susanna, sonen Elias och dottern Calissa

Bor: Kamala Beach, Phuket/Thailand
Sysselsättning: Tar hand om hus och lägenheter åt husägare (från olika länder) på Phuket. Hyr ut dem åt ägarna när de inte är där.
Facebook: House in Phuket
Instagram: @houseinphuket
Webbsida: www.houseinphuket.net

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!