Nöje

Fem träningsresor till Finland under 2022

Känner du dig trött och dåsig efter all julmat och redo för en nystart inför det nya året? Boka in en stärkande träningsresa till Finland där du hittar allt från padelturneringar till snötäckta äventyr.

Foto: Jussi Silvennoinen/Instagram @snowkitesensation

En nystart kickas bäst igång av en rolig träningsresa som blir en hälsofrämjande insats full av upplevelser, nedan hittar du fem tips på träningsresor till Finland!

1. ELITTRÄNA PÅ VÄRLDENS STÖRSTA PADELCENTER

1. ELITTRÄNA PÅ VÄRLDENS STÖRSTA PADELCENTER

Padel House i Esbo

Att säga att det råder padelfeber i Sverige vore en underdrift, men våra grannar i öst ligger inte långt efter. För padelfantasten som vill rivstarta träningsåret är det bara att packa väskan och ge sig av mot Padel House i finska Esbo, ett stenkast från Helsingfors. Det är inte bara Finlands största padelcenter – det sägs även vara världens största, sett till antal banor. De kan stoltsera med 30 banor varav 27 inomhus och 3 utomhus. 

Här har man inga problem att husera såväl nybörjare som padelproffs. Perfekt kompisresa för gänget som vill ta hobbyspelandet till nya höjder, men även något för de mer erfarna. Vad sägs till exempel om en träningsklass under ledning av Max Sjövall, åttafaldig finsk padelmästare och landets obestridda nummer ett? Eller varför inte ställa upp i Chief of the House, turneringen som hålls ungefär en gång i månaden för att kora hallens bästa spelare? Dags att utse padelnationen nummer ett – Finland eller Sverige.

Läs mer på: www.padelhouse.fi

Foto: Instagram @padelhouseofficial

Nästa bild
2. UPPTÄCK DE TUSEN SJÖARNAS LAND PÅ CYKEL

2. UPPTÄCK DE TUSEN SJÖARNAS LAND PÅ CYKEL

Saimaa Cycle Tour runt Finlands största sjö Saimen

Lystring alla cyklister! Börja preppa redan nu för den mest oförglömliga upplevelsen på två hjul: Saimaa Cycle Tour. Förutom motion i världsklass är det också en spektakulär resa runt Finlands största sjö Saimen. Finland har över 188 000 sjöar och många av dessa utgör just Saimenområdet, nära ryska gränsen. Här kan du dessutom njuta av midnattssolens magiska ljus.

Visst låter det vackert? Men inbilla dig inte att det blir enkelt. Den här rutten får även den mest erfarna cyklistens ben att darra. Saimaa Cycle Tour-rutten är nämligen framtagen av den trefaldigt finska mästaren i landsvägscykling, Juho Suikkari. Rutten, som är baserad på hans tidigare träningspass, börjar och slutar i Imatra. Cyklister kan registrera sig på 38 km, 85 km eller en hisnande 290 km. För cyklisten som vill utmana sig själv och dessutom se Finlands vackraste vyer är det bara att börja träna. 8 juli 2022 är det dags. 

Läs mer på: www.saimaacycletour.com

Foto: Jussi Silvennoinen

Nästa bild
3. TESTA SNÖKITING I FINSKA LAPPLAND

3. TESTA SNÖKITING I FINSKA LAPPLAND

Snökiting i Levi

Varje januari ser det likadant ut: överfulla gym när det blivit dags att infria nyårslöftena. Säg nej till långa köer i år och åk i stället ut i den friska naturen för en unik sport – snökiting.

Levi i Finland är en av de största destinationerna för vintersport i norra Europa. Med sin orörda natur och rena pudersnö är det en perfekt kuliss för att ett högtflygande snökiteäventyr hos finska Snowkite Sensation. Snowkiters på alla erfarenhetsnivåer är välkomna, vilket gör det till ett perfekt ställe att hitta sin nya favoritsport. Bästa tiden på året att åka snowkite här är mellan februari och april.

Få saker slår känslan av att få vara fri som vinden, flygandes över frusna sjöar och låga berg (den som gör riktigt bra ifrån sig kanske till och med blir belönad med norrsken). Vem vet, kanske är snökiting den nya padeln?

Läs mer på: www.snowkitesensation.com

Foto: Instagram @snowkitesensation

Nästa bild
4. UPPTÄCK FINLANDS HÖGSTA PUNKT – PÅ TVÅ HJUL

4. UPPTÄCK FINLANDS HÖGSTA PUNKT – PÅ TVÅ HJUL

Fatbiking i nordligaste Finland

Finska Lappland må vara snötäckt under större delen av året, men det måste inte betyda att man behöver ställa cykeln. Fatbiking genom snötäckta skogar är en finsk klassiker som gjord för cyklisten som vill ha en upplevelse utöver det vanliga. Fatbiken må vara terrängcykelns minst kända kusin, men för ett snöäventyr är dess tjocka ballongdäck perfekta.

I Finland är Bliss Adventure ett av många företag anordnar fatbiking runtomkring Pyhä-Luosto nationalpark, cirka två timmar från Rovaniemi. Deras turer varierar i svårighetsgrad, men högst på svårighetsskalan står en resa till toppen av Finland. I landets nordvästra hörn, nära punkten där Sveriges, Norges och Finlands gränser möts, ligger Haldefjället. I detta bergiga landskap finns Finlands högsta topp (1 324 m.ö.h.) och en resa hit mitt i den arktiska vintern måste ske med elektrisk fatbike. Sträckan på 55 km kanske inte låter som ett stort avstånd – men de pinande vindarna och de långa uppförsbackarna gör det till en riktig kamp mot terrängen, även för den mest inbitna cyklisten. Antar du utmaningen? 

Läs mer på: www.blissadventure.fi

Foto: Juho Kuva

Nästa bild
5. TRÄNA MED FAMILJEN I FINLANDS STÖRSTA ÄVENTYRSPARK

5. TRÄNA MED FAMILJEN I FINLANDS STÖRSTA ÄVENTYRSPARK

Valtteri Bottas Duathlon i Nastola

Dags att planera familjens nästa semester? Valtteri Bottas Duathlon är den perfekta träningsdestinationen för såväl stora som små. Tanken med loppet är, enligt skaparen och tillika racerföraren Bottas, att skapa ett familjeevenemang med en avslappnad atmosfär. 

Ett duathlon är helt enkelt ett triathlon utan simningen. I Valtteri Bottas Duathlon kan man, utöver det ordinarie vuxenloppet, även tävla med hela familjen. I Mini Duathlon kan familjens minsta under 7 år köra i sällskap av förälder, medan hela familjen över 16 år kan tävla som ett team i Family Duathlon.

Duathlonet hålls i Pajulahti Sports Institute, ett av Finlands olympiska träningscenter, i Valtteris hemstad Nastola. Hit kan man komma på bara en halvtimme med bil från Lahtis eller 1,5 timme från Helsingfors. Det natursköna läget vid sjön Iso-Kukkanen är svårslaget; dessutom kan hela familjen varva träning med lek i Finlands största äventyrspark. Valtteri Bottas Duathlon hålls i augusti 2022 – utmärkt motivation när det är dags att skaka liv i det nya årets träningslöften.

Läs mer på: www.valtteribottasduathlon.com

Foto: Lahti Region

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!