Fettisdagen 2021 – 11 annorlunda semlor att testa
Varje år ser vi nya spännande varianter på annorlunda semlor och 2021 är inget undantag. I år vill vi äta semlor gjorda av chokladbollar, en croissant-donut och med lakrits i – vårt enda problem är hur vi ska hinna testa alla. Vilken står överst på din önskelista?
Fettisdagen börjar närma sig; 16 februari infaller den, men vi tjuvstartar såklart säsongen för semlor tidigare än så. Här hittar du förra årets mest uppmärksammade semlor och även 2021 ser vi många roliga varianter. Varför inte bjuda din partner, vän eller dig själv på en semla på Alla hjärtans dag? Nedan har vi samlat 11 hajpade semlor som i alla fall får våra hjärtan att slå.
Chokladbolls-semla
Tycker du att vanliga semlor har för mycket bröd och blir för torra? Strunta helt i brödet och byt ut den mot en chokladboll! Receptet hittar du här.
KÖPFotograf: Instagram @hannaw.se
Kycklingsemla
Nej, oroa dig inte – den här semlan är visserligen inte vegansk men innehåller inte en enda kyckling. Puh! Den finns hos Fosch Artisan Pâtisserie.
KÖPFotograf: Instagram @foschstockholm
Cronut-semla
En croissant och donut i ett, dessutom i form av en semla – kan det bli bättre än så? Vi släpper allt och springer iväg till Mr Cake med en gång!
Fotograf: Instagram @mrcake
Semmel-wrap
Semlan i form av en wrap slog ner som en bomb för några år sedan – och den håller sig fortfarande kvar hos bland annat Tössebageriet.
KÖPFotograf: Instagram @tossebageriet
Lakritssemla
Tössebageriet lyfter dock sitt semmel-game ytterligare ett snäpp 2021 – med den OTROLIGA idén lakritssemla. Alla som vill smaka, räck upp en hand! 🙋🏼♀️
Fotograf: Instagram @tossebageriet
Chokladsemla
Vi har aldrig besökt Günthers Brödstuga i Ulricehamn (tyvärr) men det är tydligt att de har en stor passion för semlor – och det ser ut som att resan Stockholm-Ulricehamn skulle vara värt det för de här lyxiga chokladsemlorna. Ett annat recept på chokladsemlor hittar du här.
KÖPFotograf: Instagram @gunthersbrodstuga
Semmelglass
Sandwichglass + semlor = sant? I alla fall om vi får tro Hemglass. Dessutom blir det ju nästan hemleverans till dig – här ser du när hemglassbilen kommer till dig.
KÖPFotograf: Instagram @hemglass.sverige
Hot shot-semla
Om du inte är ett fan av fikabröd utan föredrar avec:en så kan den här “semlan” vara något för dig.
Du behöver
2 cl Licor 43
1 cl valfri mandellikör
2 cl kaffe
Grädde
Florsocker
Gör så här:
1. Mät upp Licor 43 och mandellikör i ett shotglas.
2. Använd undersidan av en sked och lägg på ett lager av kaffet.
3. Toppa med lättvispad grädde och pudra över lite florsocker.
Fotograf: Licor 43
Kemla
Vad sägs om fluffig kardemumma- och kanelbulle fylld med semlefyllning. Om du älskar kanelbullar måste du testa denna dröm!
Fotograf: Instagram @clemedtduner
Pannkakssemla
Detta kanske låter som en galen kombination – men det är väldigt gott! Du hittar receptet här!
Ingredienser: (ca 7 pannkakor)
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
25 g smält smör
1 tsk malen kardemumma
1 msk socker
Smör till stekning
Mandelmassa:
250 g sötmandel
2 dl socker
Grädde
Florsocker
Gör så här:
Pannkakor: Vispa ägg och mjölk ordentligt. Häll ner lite av mjölet i taget och rör om under tiden för att undvika klumpar. Smält smöret och häll ner detta i smeten. Tillsätt vaniljsocker, socker, kardemumma och salt och rör om. Grädda pannkakorna på medelvärme. Låt svalna
Mandelmassa: Skålla mandlarna genom att koka upp dem med vatten, kyla i iskallt vatten och sedan trycka ut dem ur skalet. Mixa mandlarna i en mixer tills du får ett fint pulver. Tillsätt sockret och mixa med mandelmjölet tills blandningen blir slät och varm. Kan ta några minuter. Låt stå i kylen och vila i en kvart.
Ta sedan ut mandelmassan och häll i lite vispgrädde och rör om så mandelmassan får en lösare konsistens. Bred ett lager med mandelmassa på pannkakorna och rulla ihop. Skär pannkakan i lagom stora bitar och ställ på ett fat. Toppa med lättvispad grädde och florsocker.
KÖPFotograf: Instagram @hannasbageri
Chiasemlan
Underbar kombo där chiapudding möter semla! Vad sägs om krämig mandelmassa, omkramat av chiapudding (full med omega 3) toppad med fluffig kokosgrädde (eller vispgrädde) med vaniljsmak!
2 portioner
Chiablandningen:
2,5 dl växtbaserad mjölk
0,5 dl chiafrön
2 tsk kardemumma
Blanda ihop i en skål med stavmixer eller visp och låt stå och svälla i 30 minuter.
Mandelmassan:
1,25 dl mandelmjöl eller ca 65 gram mandel
0,5 dl vatten
0,75 msk honung/ fibersirap för LCHF/ agavesirap för paleo och vegansk
Lite salt
Mixa till en slät eller lite mer crunchy massa, smaka av för mer eller mindre sötning. Lägg sedan mandelmassan i botten på serveringsskålarna.
Häll sedan på chiablandningen i glasen över mandelmassan.
Vaniljgrädden:
För mejerifri/PALEO/vegansk:
1,5 dl kokosgrädde (den feta vita delen -låt gärna stå i frysen någon timma för att bli mer fast)
1 tsk agave för vegansk /honung/lönnsirap
0,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
För LCHF:
1,5 dl vispgrädde
1 tsk fibersirap
0,5 tsk vaniljpulver
Vispa kokosgrädde/grädde, sötning och vaniljpulver.Spritsa/lägg på chiablandningen. Servera gärna kall! Njut!
Fotograf: Instagram @louisestromberg.se