Nöje

Forskare: Därför blir du lyckligare av att sjunga i duschen

Här är en god nyhet för dig som alltid håller rockkonsert när du duschar. Att sjunga, speciellt på morgonen, är bra för både din mentala och fysiska hälsa. Sjunger du dessutom i duschen kan du få en självförtroendeboost på köpet. Det är helt klart ett bättre sätt att starta morgonen på än meden kopp kaffe.

Foto: @theyoungvillas / @kerifay

Forskare har kommit fram till att sjunga (speciellt i kör) leder till att du får ökat immunförsvar. Körsångare har alltså svårare att bli förkylda än de som inte sjunger. Det har också visat sig att sång är bra för ditt hjärta. Personer som sjunger har lägre kortisolnivåer än de som inte gör det. De som sjunger är också mycket mindre stressade vilket gör att deras hjärtan mår långsiktigt bättre.

Det är inte bara kortisolet som gör sången så bra för vårt hjärta och sinne. Den svenska musikforskaren Björn Vickhoff har nämligen kommit fram till att sången har en dramatisk effekt på hjärtfrekvensen vilket kan elda till en minskad risk för hjärtsjukdomar. Han menar också att sången ger ungefär samma effekt som att yogaandas.

Precis som yoga, så sätter sången igång utsöndringen av både endorfiner och oxytocin. Vilket gör att du kommer känna dig lyckligare samtidigt som ångesten försvinner och stressen minskar, det påminner om det mytomspunna tillståndet ”runners high”.

Sjunger du dessutom i duschen kan du dessutom få ökat självförtroende. Som du kanske har märkt så finns det inget annat ställe som har lika bra akustik som badrummet. Kakel absorberar inte ljud så din röst studsar fram och tillbaka tills den försvinner. Eftersom duschen är väldigt liten, läggs det till en extra bas i din sångröst vilket gör den stark och kraftfull. När ljudet studsar fram och tillbaka gör det att din sångröst hänger längre i luften och variationerna i din röst jämnas ut. Allt detta gör att din sångröst låter bättre än vad den är och du kommer få en självförtroendeboost.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!